Edukacija

Vojni ataše pri Ambasadi BiH u Beogradu obišao kadete iz BiH na Vojnoj akademiji u Srbiji

24.7.2023

Vojni ataše pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu obišao je 18. jula 2023. godine kadete iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na školovanju na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane Republike Srbije.

Cilj posjete je bilo upoznavanje atašea pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu sa kadetima, rukovodstvom Vojne akademije i aktivnostima koje se realizuju. U toku je realizacija ljetnjeg ispitnog roka za sve godine školovanja pa je sva pažnja bila usmjerena na isto, kao i na interesovanje kadeta završne godine oko procedura nakon završetka školovanja, rasporeda i javljanja u jedinice, priznavanja STANAG certifikata za poznavanje engleskog jezika i ostvarivanje drugih statusnih prava. Također, potencirana je i potrebna stalnog kontakta između vojnog atašea i kadeta, te namjera da se ovakve i slične posjete i sastanci nastave i u narednom periodu.

Tokom posjete, upriličen je i radni sastanak sa načelnikom Vojne Akademije, pukovnikom vanr. prof. dr. Srđanom Blagojevićem, komandantom kadetske brigade pukovnikom Milanom Končarom i prodekanom za naučno-istraživački rad pukovnikom vanr. prof. dr. Draganom Trifkovićem. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa MO i OS BiH po pitanju školovanja kadeta, identifikovane oblasti i predmeti gdje kadeti imaju poteškoća, odnosno gdje su najuspješniji, te dogovoren način rada za budući period.

Na školovanju na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane Republike Srbije iz Bosne i Hercegovine se nalazi: jedan kadet na V godini Medicinskog fakulteta VMA, 10 kadeta na IV godini, pet kadeta na III godini, dva kadeta na II godini i četiri kadeta na I godini studija.

Info – Vojni ataše BiH u Republici Srbiji

3 FOTO GALERIJA