Edukacija

Uspješan završetak školovanja pripadnika OS BiH na britanskom Kraljevskom odbrambenom koledžu u Londonu

2.8.2023

Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine brigadir Anto Klajić uspješno je završio školovanje na britanskom Kraljevskom odbrambenom koledžu (Royal College of Defence - RCDS) u Londonu, u periodu od septembra 2022. do jula 2023. godine.

Zahvaljujući dugogodišnjoj bilateralnoj saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UK), omogućeno je školovanje oficira OS BiH na prestižnoj britanskoj Vojnoj akademiji, u čijem je sastavu i RCDS.

Koledž priprema visoke oficire UK i partnerskih država, te vladinih zvaničnika i predstavnika privatnog sektora za strateški nivo vođenja i menadžmenta. Globalni strateški program (Global Strategy Programme - GSP), koji je završio i brigadir Klajić, razvija razumijevanje strategije i izgradnju kapaciteta za strateško razmišljanje kroz sveobuhvatnu analizu međunarodne sigurnosne situacije, mehanizme koji doprinose razvijanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta, te principe vođenja i upravljanja na nacionalnom strateškom nivou.

Školovanje je završilo 110 oficira, civilnih zvaničnika i predstavnika privatnog sektora, iz 46 zemalja. Školovanje na GSP je provedeno u saradnji i pod mentorstvom King’s College, te je kao takvo vrednovano i kao “post graduate” nivo.

Info - ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA