Edukacija

Ceremonija završetka kurseva engleskog i turskog jezika

18.7.2011

Centralna ceremonija završetka kurseva engleskog i turskog jezika održana je 15.07.2011. godine u kasarni „Rajlovac OS BiH“ u Sarajevu. Završnici kurseva prisustvovali su osim predstavnika KOiD-a i predstavnici NATO štaba u Sarajevu i Ureda ODC-a Ambasade SAD.

Centralna ceremonija završetka kurseva engleskog i turskog jezika održana je 15.07.2011. godine u kasarni „Rajlovac OS BiH“ u Sarajevu. Završnici kurseva prisustvovali su osim predstavnika KOiD-a i predstavnici NATO štaba u Sarajevu i Ureda ODC-a Ambasade SAD.
Ukupno 182 studenta 11-2 klase engleskog jezika te 15 studenata višeg nivoa turskog jezika danas su dobili zaslužene certifikate. Major Sabahudin Hadžiavdić, vd. Načelnik odjeljenja stranih jezika, studentima je čestitao na odličnom zalaganju te discipliniranom odnosu prema obavezama čime je ova klasa jedna od najboljih i najuspješnijih klasa ovog centra.
„Znanje je moć, a vještina koju ste stekli pomoći će vam da se i dalje profesionalno usavršavate“ – riječi su g-đe Alene Vajukić-Baćak, IMET Program managera u Uredu za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH.
Potpukovnik Guido Russo, savjetnik za interoperabilnost i standardizaciju u NATO štabu u Sarajevu, imao je ranije priliku posjetiti Odjeljenje stranih jezika CPR KOiD-a te se upoznati sa edukativnim procesima koji se realiziraju. U svom obraćanju čestitke je uputio u ime Komandanta NATO štaba u Sarajevu, te izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima s obzirom na veoma visoke jezičke stnadarde koje zahtjevaju euroatlanske integracije i učešće Oružanih snaga BiH u vježbama i misijama u organizaciji NATO-a.

Major Recai Atasavun, predstavnik NATO štaba, čestitao je svim polaznicima posebno onima koji su učili turski jezik, na uspješno završenom kursevima. Najbolji polaznik višeg nivoa turskog jezika je vodnik Nedžad Ljevaković pripadnik Komande logistike u Doboju. Planirano je da u organizaciji vojnog atašea Republike Turske dva najbolja polaznika idu na studijsko putovanje u Istanbul, Turska. Završetkom višeg nivoa zokružen je ciklus učenja turskog jezika, koji je započeo u oktobru 2010. Novi ciklus počet će u septembru 2011.
Posebna pažnja tokom ceremonije završetka kursa engleskog jezika posvećena je najboljem polazniku generacije 11-2 kursa engleskog jezika starijem vodniku Almedinu Maleškiću, pripadniku 2. Pješdijskog (rendžerskog) puka. Njegovo izvanredno zalaganje rezultiralo je najvećim rezultatom koji je postignut od formiranja kursa engleskog jezika do danas – ALCPT 100, što svakako zaslužuje posebnu pohvalu.

info: Odsjek za civilno vojnu saradnju Komande za obuku i doktrinu