Edukacija

Kurs grčkog jezika

3.3.2010

U centrima za učenje grčkog jezika za pripadnike Oružanih snaga BiH, u Sarajevu i Banjaluci, dana 1. marta 2010., nakon planirane pauze nastavljen je kurs grčkog jezika. Radi se o drugom stepenu/nivou koji bi trebao završiti 30. juna ove godine.

U centrima za učenje grčkog jezika za pripadnike Oružanih snaga BiH, u Sarajevu i Banjaluci, dana 1. marta 2010., nakon planirane pauze nastavljen je kurs grčkog jezika. Radi se o drugom stepenu/nivou koji bi trebao završiti 30. juna ove godine. U Sarajevu je 8 polaznika, a u Banjaluci 10 i svi su u januaru završili prvi stepen. Za one koji zadovolje propisane kriterije u poznavanju i upotrebi grčkog jezika, za septembar je planiran je i treći stepen, nakon čega bi slijedio odlazak u Grčku na neku od vojnih škola i akademija.

Po riječima kapetana Dalibora Anđića, do sada je u Grčkoj na školovanju za komandanta diviziona, komandno-štabnoj školi ili ratnoj školi bilo 27 pripadnika OS BiH. Neki do njih su, u raznim vremenskim periodima, završili i sve tri navedene škole. Po riječima kapetana Anđića, četiri lica su kao podoficiri završili školu grčkog jezika u Bosni i Hercegovini i nastavili školovanje na navedenim visokim šklama, dok je 6 lica nakon završene jezičke škole, u Grčkoj završilo sve instance školovanja. Svakako da u tome veliku ulogu ima škola grčkog jezika koja im je dala solidne osnove za dalje usavršavanje i aktivno služenje grčkim jezikom.

Inače, ovi kursevi su u organizaciji kancelarije vojnog atašea Republike Grčke, a odatle su i instruktori angažirani u Sarajevu, dok su u banjalučkom centru instruktori kapetan Dalibor Anđić i potporučnik Sandra Janković, oboje pripadnici OS BiH.

Kontakt: Tel. 051/335-699, 061/479-369