Edukacija

Svečano zatvaranje osnovnog oficirskog i osnovnog podoficirskog kursa

7.6.2010

U prostorijama Centra za profesionalni razvoj OS BiH, u kasarni Rajlovac, dana 4. juna upriličena je ceremonija zatvaranja osnovnog oficirskog i osnovnog podoficirskog kursa.

U prostorijama Centra za profesionalni razvoj OS BiH, u kasarni Rajlovac, dana 4. juna upriličena je ceremonija zatvaranja osnovnog oficirskog i osnovnog podoficirskog kursa.
Riječ je o desetoj klasi oficira i podoficira koji su imali priliku da se edukuju u CPR, a ovaj put kurseve je završilo 28 oficira i 30 podoficira iz sastava jedinica OS BiH.

Oba kursa su počela 8. februara, a oficiri su usvajali znanja neophodna za uspješno obavljanje svakodnevnih oficirskih dužnosti i kroz različite nastavne sadržaje obučavali se za komandovanje vodom u skladu sa važećim NATO standardima. Ovom prilikom najbolji polaznik u klasi i počasni diplomac osnovnog oficirskog kursa je potporučnik Smiljan Slišković iz 5.pbr.
Polaznici osnovnog podoficirskog kursa su tokom kursa obrađivali vojnostručne i opšte teme, sa posebnim naglaskom na fizičku spremnost i postupke jedinica nivoa tima i odjeljenja u raznim borbenim situacijama.

Ovdje je titulu najboljeg polaznika i počasnog diplomca ponio stariji vodnik Ismet Hurić iz Brigade zračnih snaga i PZO.
Svečani događaj su svojim prisustvom uveličali predstavnici ZŠ OS, OK, KP i KOiD OS BiH, te predstavnici NATO-a. Ceremoniju je otvorio komandant CPR KOiD puk. Džemal Mašinović koji je čestitao polaznicima kursa i poželio im uspijeh u daljem školovanju i u profesionalnoj karijeri, ističući da znanje i profesionalizam treba da budu ideja vodilja svakog pripadnika OS BiH.

Prisutnima se obratio i general Ante Jeleč, komandant Operativne komande, koji je osim riječi čestitke, naglasio da ga raduje povratak obučenih starješina u matične jedinice i da se nada da će oni, zahvaljujući dobroj obuci, dati svoj doprinos radu jedinica i napretku OS BiH ka evroatlanskim integracijama.

Diplome su polaznicima uručili general Ante Jeleč, komandant KOiD brigadir Ilija Petrović i komandant CPR KOiD, pukovnik Džemal Mašinović. .

info – Komanda podrške