Edukacija

Na HVU u Zagrebu promovirano 10 polaznika, pripadnika Oružanih snaga BiH

29.6.2020

Na Hrvatskoj vojnoj školi „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu je 26. juna 2020. godine održano obilježavanje kraja akademske godine 2019/2020. i promocija polaznika vojnih škola HVU, među kojima su bili i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Od 177 polaznika, koliko ih je promovirano, 10 je pripadnika OS BiH od kojih su dvojica završili Ratnu školu, brigadiri Martin Propadalo i Mirsad Stabančić. Sedam polaznika završilo je Komandno-štabnu školu, a to su pukovnici: Elvir Bešić, Drago Budimir, Herman Jerman, Vehid Maleškić, Damir Marić, Joso Pejić i Suvad Rogo, dok je stariji vodnik I klase Jure Bevanda završio najviši nivo podoficirske škole, odnosno Visoku podoficirsku školu.

Svim polaznicima uručene su diplome i drugi simboli završetka školovanja (činovi, prstenje, oficirski bodeži), a najboljim polaznicima uručene su posebne nagrade i pohvale.

Radi mjera na sprečavanju pandemije prouzrokovane virusom COVID-19, od pripadnika OS BiH koji su završili školovanje, svečanoj promociji prisustvovali su brigadiri Martin Propadalo i Mirsad Stabančić.

Uz polaznike te nastavnike i radnike HVU, svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga RH Zoran Milanović, državni sekretar Ministarstva odbrane RH Tomislav Ivić, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj brigadir Mato Đukić, zvaničnici, generali i admirali te predstavnici školske zajednice.

Info - Vojni ataše BiH u RH

5 FOTO GALERIJA