Obuke u zemlji i inostranstvu

Logistički orijentacijski kurs za štabne oficire

30.9.2010

U periodu od 20-24.septembra u kasarni Rajlovac uspješno je realizovan „ORIJENTACIJSKI LOGISTIČKI KURS ZA ŠTABNE OFICIRE“ („Staff Officer Logistics Orientation Course“). Kurs je organizovala Uprava za logistiku ZŠ OS BiH u saradnji sa turskim PfP Centrom za obuku iz Ankare.

U periodu od 20-24.septembra u kasarni Rajlovac uspješno je realizovan „ORIJENTACIJSKI LOGISTIČKI KURS ZA ŠTABNE OFICIRE“ („Staff Officer Logistics Orientation Course“). Kurs je organizovala Uprava za logistiku ZŠ OS BiH u saradnji sa turskim PfP Centrom za obuku iz Ankare. Predavači na kursu su bili oficiri iz Mobilnog tima za obuku (MET-Mobile Education Team) turskog PfP Centra za obuku. Kurs je pohađalo ukupno 40 logističkih oficira različitih specijalnosti (od OF-0 do OF-3) iz svih komandi i jedinica OS BiH.

Kurs je obuhvatio slijedeće teme:
- Osnove vojne logistike;
- NATO logistika: definicija, funkcije, principi i politika;
- NATO logistička doktrina;
- NATO menadžment logističkim sistemom;
- Upravljanje lancem snabdijevanja;
- Logistika u operacijama podrške miru;
- Podrška zemlje domaćina;
- Planiranje i finansiranje logističkih resursa;
- NATO sistem kodifikacije;
- NAMSA u logistici (NAMSA-NATO Maintenance and Supply Agency);
- NATO alati za planiranje i razmještanje jedinica (LOGFAS).

Voditelj Mobilnog tima major Hakan Tunca izjavljuje da je pozitivno iznenađen ispoljenom interaktivnošću polaznika kursa, odnosno njihovom zainteresovanošću za prezentovanim temama. Prema riječima voditelja kursa majora Ernesa Helega stečena znanja i iskustva sa ovog kursa polaznici kursa mogu primijeniti u budućem svakodnevnom radu, kako na svojim formacijskim dužnostima, tako i u budućem angažovanju u multinacionalnom logističkom okruženju.

Kurs je zatvorio predstavnik MO BiH brigadir Mirsad Pajević koji je naglasio da je ovo jedna u nizu edukacijskih aktivnosti logističkih kadrova, koje se provode kontinuirano sa selektiranim logističkim oficirima, sa ciljem poptunog osposobljavanja logističkih oficira za raspoređivanje na dužnosti u NATO štabovima u budućnosti. U prisustvu predstavnika ambasade Republike Turske u Sarajevu, uručeni su certifikati polaznicima kursa.

Uprava za logistiku ZŠ OS BIH