Obuke u zemlji i inostranstvu

Kurs „Zaštita računara za mreže i internet“

3.11.2010

Komanda 5. pješadijske brigade OS BiH organizovala je i realizovala kurs po komunikacijama i informatičkim sistemima na temu „Zaštita računara za mreže i internet“. Kurs je realizovan u vemenu od 25. do 29.10.2010. godine.

Komanda 5. pješadijske brigade OS BiH organizovala je i realizovala kurs po komunikacijama i informatičkim sistemima na temu „Zaštita računara za mreže i internet“. Kurs je realizovan u vemenu od 25. do 29.10.2010. godine. Polaznici ovog kursa (njih ukupno 20) bili su pripadnici iz svih sastava Oružanih snaga BiH, tj. ista lica koja su prethodno uspješno završila kurs „Izgradnja intraneta i administriranje LAN/WAN mreža“.

I na ovom kursu predavači su bile starješine Komande 5. brigade, major Enver Karasuljić i stariji vodnik Edin Dedić. Kroz pet radnih dana i 20 nastavnih sati obrađeno je ukupno 12 tema.
Ceremonija zatvaranja kursa organizovana je 29.10.2010. godine u amfiteatru Komande 5.pbr. Po programu zatvaranja održana je kratka analiza kursa i uručivanje Uvjerenja polaznicima. Analizu kursa vodio je major Dragan Đokić, u kojoj se osvrnuo na osnovne elemente kursa, okruženje u kojemu je isti proveden, smještaj polaznika, te sredstva sa kojima su se polaznici susreli. Prije uručivanja uvjerenja polaznicima kursa, prigodnim rečima obratio se Načelnik štaba 5.pbr brigadir Nebojša Đ. Vojaković, zaželivši svim kandidatima koji su pohađali kurs: „da stečena znanja sa kursa primjenjuju u svojim jedinicama, te na taj način doprinesu razvoju komunikacija u OS BiH“.
Na ovaj način okončan je ciklus obuke iz oblasti „Komanikacije informacionih sistema“, na nivou OS BiH za 2010. godinu, pri čemu treba naglasiti da je nosilac svih aktivnosti bila Komanda 5.pbr OS BiH.

Info – 5.pbr