Obuke u zemlji i inostranstvu

Kurs za međunarodne štabne oficire

15.11.2010

Kurs za međunarodne štabne oficire organizovan je u vremenu od 05.10. do 11.11.2010.godine na Odbrambenom koledžu Kraljevine Holandije. Kurs su pohađali kapetan Elmir Mahmutbegović i kapetan Aleksandar Krunić, oficiri OS BiH.

Kurs za međunarodne štabne oficire organizovan je u vremenu od 05.10. do 11.11.2010.godine na Odbrambenom koledžu Kraljevine Holandije. Kurs su pohađali kapetan Elmir Mahmutbegović i kapetan Aleksandar Krunić, oficiri OS BiH. Kurs su takođe pohađali i oficiri iz još 7 zemalja. Na kursu su obrađivane sljedeće tematske oblasti: oficir kao diplomata, oficir kao profesionalac i oficir kao menadžer.

Kurs je realizovan na osnovu predavanja, od strane univerzitetskih profesora i eksperata iz određenih oblasti, radionica, diskusija, sindikalnih radova i prezentacija.

U sklopu kursa starješine OS BiH imali su priliku da posjete kopnene snage, mornaricu i zračne snage. Pored ovih posjeta organizovane su i posjete vojnom dijelu EU, Komandi NATO u Briselu kao i posjeta SHAPE u Monsu.

Na završnoj ceremoniji dana 10.11.2010.god., kojoj je prisustvovao brigadir Enes Husejnović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, dvojica naših oficira su bili predsjedatelji svojih sindikalnih grupa i upoznali su zvanice o njihovim istraživačkim radovima na sljedeće teme: turska vanjska orijentacija od Zapada ka Istoku i ruski prijedlog o novom Evropskom sigurnosnom ugovoru.
Prema riječima Komandanta koledža, sve starješine su postigle zavidne nivoe vještina i ekspertize.