Obuke u zemlji i inostranstvu

Planirana i realizirana obuka tokom 2010. godine

20.1.2011

U Komandi za podršku OS BiH u kasarni “Kozara” u Banja Luci, dana 18. januara 2011. godine održana je analiza obuke na nivou Komande za podršku za 2010. godinu.

U Komandi za podršku OS BiH u kasarni “Kozara” u Banja Luci, dana 18. januara 2011. godine održana je analiza obuke na nivou Komande za podršku za 2010. godinu.
Tokom analize, o planiranom i realiziranom tokom 2010. godine, kao i prijedlozima za unapređenja procesa obuke u svim segmentima, govorili su komandanti i predstavnici Komande obuke i doktrine, Komande logistike, Komande za upravljanje personalom, Centra za borbenu obuku i Centra za borbene simulacije.
Izneseni su podaci da je u navedenom periodu 181 pripadnik OS BiH završio jedan od vojnih kurseva (osnovni podoficirski, napredni podoficirski, osnovni oficirski, napredni oficirski ili komandno-štabni kurs); 104 pripadnika jedan od 12 specijalističkih kurseva, dok je jezičke kurseve (engleski, njemački, francuski, turski, grčki i talijanski) uspješno završilo 1367 pripadnika OS BiH, od čega engleski jezik 1241 polaznik.

Što se tiče obuke jedinica, kroz rotaciju i kvalifikaciono bojevo gadjanje prošlo je 869 pripadnika pješadijskih brigada, kroz simulacijske vježbe 563, te kroz simulacijske vježbe i procjenu deklarisanih jedinica 346 pripadnika. Takođe su tokom 2010. u Centru za osnovnu obuku predviđeni nastavni Plan i program uspješno savladala 884 kandidata koji su nakon toga primljeni u profesionalni vojni sastav.
„Smatram da su potčinjene jedinice i komande, te KP OS BiH uspješno realizovale godišnji Plan obuke za 2010. godinu i time u značajnoj mjeri doprinijele podizanju stepena borbene spremnosti OS BiH u cjelini, ali i stvorile još kvalitetnije uslove za nastavak izazovnije, dinamičnije i masovnije obuke OS BiH u 2011. godini” rekao je, između ostalog, u završnoj riječi komandant Komande za podršku, general-major Mirsad Gutić.
Kao posebno značajno ostvarenje tokom 2010. godine general Gutić je naveo unapređenje učenja engleskog jezika koji je posebno organizirano za pripadnike deklarisanih jedinica OS BiH, pripadnike vojne policije i pripadnike jedinica za uništavanje neeksplodiranih uboijitih sredstava iz sastava Brigade taktičke podrške.

U svojim smjernicama akcenat za 2011. godinu general Gutić stavio је na obuku jedinica deklarisanih za NATO vođene mirovne operacije, rotacije bataljona iz sastava pješadijskih brigada, kao i razvoj i održavanje obučenih, motivisanih, disciplinovanih i fizički spremnih snaga, sposobnih za reakciju u punom spektru vojnih operacija kako bi ispunile misije OS BiH postavljene u Zakonu o odbrani BiH i uspješno provodile misije podrške miru, te razvoj visoko profesionalnog komandnog kadra, prilagodljivog promjenljivim okolnostima, spremnog da osigura pravovremeni i adekvatan angažman jedinica s ciljem izvršenja dodijeljenih misija.

Info – Komanda podrške