Obuke u zemlji i inostranstvu

Obuka pripadnika inžinjerijskog bataljona brTP

8.2.2011

Obuka pripadnika inžinjerijskog bataljona započela je 31.01.2011.godine od strane MTT EUFOR-a. Obuku trenutno izvode starješine iz austrijskih Oružanih snaga, a očekuje se da će učestvovati i predstavnici turskih i slovenačkih OS.

Obuka pripadnika inžinjerijskog bataljona započela je 31.01.2011.godine od strane MTT EUFOR-a. Obuku trenutno izvode starješine iz austrijskih Oružanih snaga, a očekuje se da će učestvovati i predstavnici turskih i slovenačkih OS. Ova obuka je finalizacija dogovora koji su vođeni tokom 2010.godine, a izvodiće se u etapama do naredne godine. Prva etapa obuke traje od 31.01.-02.04.2011.god. Jedan dio će se izvesti i u Austriji i to u periodu od 14.02. do 04.03.2011. godine.

 


Cilj obuke je da se pripadnici inžinjerijskog bataljona osposobe da samostalno vrše takvu vrstu obuke ubuduće u svojoj jedinici. Predmet ove aktivnosti su teme predložene od strane inžinjerijskog bataljona: „ Obuka u spašavanju stanovništva prilikom prirodnih katastrofa“, „Obuka u komandovanju podoficira specijalista“, „Obuka komandovanja u misijama spašavanja stanovništva u slučaju katastrofa“, „Obuka u rukovanju lakom inžinjerisjkom opremom“.

Mjesto izvođenja obuke je kasarna „Zdravko Čelar“ u Derventi. Nastavi prisustvuje 19 lica iz inžinjerisjkog bataljona, od čega je 3 oficira i 16 podoficira. Nakon svakog perioda obučavanja vrši se sertificiranje kojim naši pripadnici stiču pravo izvođenja ove obuke sa svojim sastavom.

Ova aktivnost je veoma značajna kako za inžinjerijski bataljon tako i za cjelokupne OS BiH, kao dokaz respekta od strane drugih vojski. Takođe, to je znak prisutnosti volje da se OS BiH tretiraju ravnopravno sa ostalima što je preduslov za kooperaciju i integraciju u budućnosti. Ovim putem se naši pripadnici susreću sa savremenijim sredstvima koji se koriste u realizaciji svakodnevnih zadataka, a koji će se u budućnosti vjerovatno naći i u našem sastavu. Od posebnog značaja je razmjena iskustava i sticanje prijateljstava sa licima iz drugih OS.

Brigada taktičke podrške