Obuke u zemlji i inostranstvu

Realizacija obuke na mirnim vodama za pripadnike Oružanih snaga BiH

26.9.2011

Pripadnici inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške od 12.09. do 30.09.2011.godine realizuju obuku za pripadnike Oružanih snaga BiH na mirnim vodama u Bukovoj Gredi kod Orašja.

Pripadnici inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške od 12.09. do 30.09.2011.godine realizuju obuku za pripadnike Oružanih snaga BiH na mirnim vodama u Bukovoj Gredi kod Orašja. U prvoj sedmici obuka se realizovala sa pripadnicima 5.pješadijske brigade, a u naredne dvije će se izvoditi i sa pripadnicima 4.pješadijske brigade i brigade taktičke podrške.

Cilj obuke je da se novoprmljeni vojnici upoznaju sa jednim od načina u savlađivanju vodenih prepreka što je veoma značajno sa više aspekata. Jedan od značajnijih ciljeva je uvježbanost vojnika da u slučaju pojave poplava daju svoj maksimum prilikom spašavanja ljudi i imovine. U prošloj godini smo bili svjedoci kako je obučenost, uvježbanost i utreniranost došla do izražaja i kako su pripadnici Oružanih snaga BiH dali nemjerljiv doprinos u datoj i sličnim situacijama.


Pripadnici inžinjerijskog bataljona realizuju aktivnosti iz Plana obuke sa težištem na sljedeće teme: Karakteristike vodenih prepreka i objekata na njima, Sredstva i oprema za savlađivanje vodenih prepreka, Plovidba čamcima i Upotreba čamaca od neoprena u spašavanju od poplava, a kao vrhunac obuke je peti dan kada se održava takmičenje u savlađivanju vodenih prepreka.

Odsjek za civilno-vojnu saradnju Komande brTP