Obuke u zemlji i inostranstvu

Počela je realizacija međunarodnog LOGFAS kursa

30.11.2012

U kasarni Rajlovac u Sarajevu, 27.11.2012.godine, počela je realizacija međunarodnog LOGFAS kursa pod nazivom „ADAMS Basic Course“. Kurs će se realizovati u periodu od 27.11. do 07.12.2012.godine.

U kasarni Rajlovac u Sarajevu, 27.11.2012.godine, počela je realizacija međunarodnog LOGFAS kursa pod nazivom „ADAMS Basic Course“. Kurs će se realizovati u periodu od 27.11. do 07.12.2012.godine.

Prema planu priprema za međunarodnu logističku vježbu LOGEX-13, u toku 2012.godine planirano je održavanje ukupno četiri logistička LOGFAS kursa u BiH, od kojih su tri već ranije realizovana u planiranim terminima (LOGREP korisnički kurs, LOGREP kurs za instruktore i CORSOM korisnički kurs), tako da se realizacijom ovog ADAMS Basic kursa završavaju aktivnosti iz programa pripreme i razvoja sposobnosti za vježbu LOGEX-13.

LOGFAS kursevi u BiH realizuju se pod pokroviteljstvom Oružanih snaga Kraljevine Danske. Uz učešće 24 polaznika ADAMS osnovnog kursa iz 6 zemalja (12 BiH, 3 Albanija, 3 Crna Gora, 2 Hrvatska, 2 Makedonija i 3 Švedska), kurs je zvanično otvorio brigadir Fahrudin Agić komandant Komande logistike. U svome obraćanju brigadir Agić je naglasio značaj održavanja ovih kurseva u cilju ispunjenja partnerskih ciljeva, nastavka saradnje u okviru A5, priprema za međunarodnu logističku vježbu LOGEX-13 i razvoja sposobnosti i obučenosti oficira i podoficiraa logistike. Osim toga, iskazao je zahvalnost NATO školi za komunikacije i informacione sisteme (NCISS) Latina-Italija što je obezbijedila instruktore za ovaj kurs, a posebna zahvalnost je upućena Kraljevini Danskoj koja finansijski pomaže realizaciju ovog projekta.

Voditelj kursa major Munir Aličehajić je izrazio dobrodošlicu svim polaznicima ADAMS kursa, a posebno za 12 međunarodnih polaznika kurseva iz prijateljskih zemalja. Istakao je značaj ovog kursa koji se ogleda i u činjenici da će nakon ovog kursa OS BiH imati još 12 obučenih novih korisnika LOGFAS softverskog alata ADAMS koji se koristi za planiranje strateškog transporta za međunarodne NATO-vođene operacije.

Predstavnik Oružanih snaga Kraljevine Danske major Steen Guldager Brevadt u svome obraćanju zahvalio se Oružanim snagama BiH na gostoprimstvu za ovaj i druge LOGFAS kurseve, a posebnu zahvalnost je iskazao Timu za organizacije LOGFAS kurseva (pukovnik Heleg, major Aličehajić, major Hebibović, poručnik Krajišnik, st.vodnikI kl. Hajduković i vodnik Turčalo), za izuzetan napor u izvanrednoj organizaciji ovih međunarodnih kurseva.

info: KL