Obuke u zemlji i inostranstvu

U kasarni "Božan Šimović" – Čapljina održan seminar na temu "Vojno vođenje, menadžment i operacije"

14.3.2008

U kasarni „Božan Šimović „ - Čapljina, na lokaciji Komandnog mjesta 4. pješadijske brigade Oružanih Snaga BiH, od 10. do 14. marta 2008. godine, održan je seminar na temu „Vojno vođenje, menadžment i operacije „.

U kasarni „Božan Šimović „ - Čapljina, na lokaciji Komandnog mjesta 4. pješadijske brigade Oružanih Snaga BiH, od 10. do 14. marta 2008. godine, održan je seminar na temu „Vojno vođenje, menadžment i operacije „.

Instruktori-predavači na pomenutom seminaru bili su pripadnici MTT (mobille trainning team – Mobilni tim za obuku) tima iz sastava Zajedničkih snaga NATO u Napulju, a seminaru je prisustvovalo petnaest starijih podoficira, pripadnika Oružanih snaga BiH, od kojih i dvije žene.

Članovi MTT tima, pored narednika prve klase Marinskog korpusa OS SAD, Williama M. Neudauera, MTT koordinatora, prisustvovali su i pripadnik Vazdušnih snaga OS SAD, dva pripadnika kopnene vojske OS SAD, te po jedan pripadnik kopnene vojske Oružanih snaga R. Grčke i R. Turske.

Bitno je naglasiti da su pripadnici OS BiH, kao radni jezik koristili engleski jezik, te u zahtjevnom nastavnom programu, obrađivali teme iz domena vojnog vođenja, planiranje rada za podređene, te operacija. Od početka seminara, polaznici su bili podijeljeni u dvije bazne grupe ( dva razreda ): jedan sedam, a drugi osam polaznika, gdje su prema riječima instruktora aktivno učestvovali u obučavanju i pokazali zavidni nivo znanja, prezentirajući dodjeljene teme, koristeći isključivo engleski jezik.

Komandant 4. pješadijske brigade OS BiH, brigadir Ivica Jerkić, priredio je prvog dana seminara prijem za instruktore i polaznike. Pozdravivši sve prisutne naglasio je da je u posljednje vrijeme na svim seminarima, radionicama i zajedničkim vojnim obukama, usvajajući najnovije NATO standarde, za oficire čuo glagole „ planirati, programirati i usmjeravati“ a za podoficire samo jedan „ izvršiti „ ohrabrujući sve polaznike da se trude za postizanjem što boljih rezultata.

Također, održana je prigodna svečanost kojoj je prisustvovao i brigadni general Anto Jeleč, na kojoj su pored instruktora NATO MTT tima prisustvovali i komandant 4. pbr., brigadir Ivica Jerkić, glavni podoficir OS BiH, M. Bagarić, podoficir za obuku ZS OS BiH, N. Smailbegović, glavni podoficir 4. Pbr., K. Zelenika, te glavni podoficir NATO snaga za BiH Michael E. Biere. General Jeleč je tom prigodom naglasio važnost mjesta i uloge podoficira u OS BiH, kao i u svim modernim vojskama, te posebno NATO članicama, te da termin „ kičma vojske“ nije samo puka fraza, nego da vodeći ličnim primjerom podoficiri, kao neposredne vođe vojnika, teže dostizanju, održavanju, te nadziranju željenih standarda.

U komandi 4. pbr. 13.03. 2008. godine upriličena je svečana dodjela certifikata polaznicima tečaja. Zapovjednik 4. pbr., brigadir Ivica Jerkić, uručio je certifikate polaznicima, te istim zaželio sve najbolje u daljnjem radu, naglasivši važnost daljnjeg školovanja i usavršavanja, kako vojnog tako i civilnog, posebno podstičući prisutne na daljnje učenje i usavršavanje engleskog jezika.