Obuke u zemlji i inostranstvu

Svečanost povodom završetka obuke i potpisivanja ugovora i teksta zakletve druge generacije novoprimljenih vojnika u PVS u OS BiH

5.1.2009

Svečano obilježavanje završetka osnovne obuke druge generacije kandidata – vojnika za prijem u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, održano je 22.12.2008. godine u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću kod Sarajeva.

Svečano obilježavanje završetka osnovne obuke druge generacije kandidata – vojnika za prijem u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, održano je 22.12.2008. godine u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću kod Sarajeva. Uz članove porodica, svečanom obilježavanju su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te drugi gosti.
Komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Zijad Kozić u svom obraćanju je sa zadovoljstvom konstatovao da su Komanda Centra, komandiri jedinica, a posebno instruktori, uložili maksimum truda i zalaganja kako bi svoje znanje i bogato iskustvo prenijeli na mlade vojnike. „Rezultat toga je uspješno završena obuka druge klase novoprimljenih vojnika i 274 nova mlada vojnika u OS BiH“, rekao je pukovnik Kozić.
V.d. načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-major Miladin Milojčić je ovom prilikom naglasio kako očekuje da će nova generacija vojnika svojim zalaganjem donijeti novi kvalitet u jedinice, da će profesionalno i odgovorno izvršavati svoje zadatke i obaveze, a BiH i njene OS, sa druge strane, će ispuniti svoje obaveze iz Ugovora i zakona. „Ovom generacijom nastavljamo proces podmlađivanja sastava OS BiH, koji ćemo nastaviti i u narednom periodu. Planiramo da već u januaru 2009. godine počnemo sa obukom treće generacije kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Na ovaj način ćemo u najskorije vrijeme učiniti da OS BiH budu popunjene mladim i ambicioznim ljudima, sposobnim da iznesu teret zadataka koji se postavljaju pred OS BiH“, rekao je general Milojčić u svom obraćanju.
Uz čestitke novoprimljenim vojnicima, ministar odbrane dr. Selmo Cikotić, izrazio je želju da u novim jedinicama stečena znanja primjenjuju na uspješen način i da ih neperekidno i stalno izgrađuju. Zahvalio je svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj značajan dan za OS BiH, a pripadnicima Centra za osnovnu obuku na uspješno realizovanoj obuci druge generacije profesionalnih vojnika.

Na svečanosti je izvršeno i proglašenje vojnika koji su postigli najbolje rezultate u obuci, kojima su tim povodom uručene i pohvale.
To su vojnici: Miroslav Simanić, Edita Muratović, Ante Marković i Asmir Suljević.
Nakon toga vojnici su potpisali Ugovore o prijemu u profesionalnu vojnu službu i tekst zakletve, a potom im je saopšten raspored u jedinice OS BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba