Obuke u zemlji i inostranstvu

Posjeta Mobilnog trening tima JFC Napulj Oružanim snagama BiH

6.2.2009

Zajednički štab OS BiH bio je domaćin posjete Mobilnog trening tima za obuku Združene komande iz Napulja. Eksperti Mobilnog trenig tima iz oblasti komunikacijsko-informacijskih sistema, koji je predvodio američki pukovnik James A. Foley, od 03-05.02. 2009. godine u kasarni Rajlovac realizirali su trodnevnu obuku za 20 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Zajednički štab OS BiH bio je domaćin posjete Mobilnog trening tima za obuku Združene komande iz Napulja. Eksperti Mobilnog trenig tima iz oblasti komunikacijsko-informacijskih sistema, koji je predvodio američki pukovnik James A. Foley, od 03-05.02. 2009. godine u kasarni Rajlovac realizirali su trodnevnu obuku za 20 pripadnika Oružanih snaga BiH. Cilj ove obuke bila je prezentacija i edukacija oficira i podoficira OS BiH kroz principe i način organizacije komunikacijskih i informacijskih sistema u NATO-u.

Obuka za pripadnike OS BiH realizirala se kroz nekoliko pitanja, kao što su KIS operativno planiranje, KIS interoperabilnost, frekvencijski menadžement, sigurnost informacija, PfP program i partnerski ciljevi itd.
Pukovnik Foley, nakon završetka obuke, istakao je: „Mi smo veoma sretni što smo u Bosni i Hercegovini i ovo je veoma dobar korak ka jačanju naših tehničkih odnosa i relacija. Također, radujemo se veoma produktivnoj saradnji u budućnosti.“
Načelnik Uprave J6 ZŠ OS BiH brigadir Mihajlo Vujović ukazao je na značaj ove posjete i obuku ocijenio vrlo korisnom, ocijenivši da „svakako trebamo nastaviti sa ovakvom, vrlo kvalitetnom saradnjom.“

Na svečanoj završnici ove obuke, pukovnik Foley i brigadir Vujović uručili su certifikate svim polaznicima koji su uspješno završili obuku Mobilnog trening tima Združenog štaba NATO-a iz Napulja.

Ured za odnose s javnošću
kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba