Obuke u zemlji i inostranstvu

Obuka i osposobljavanje pripadnika OS BiH od strane Oružanih snaga SAD

12.2.2009

U sklopu programa obuke i osposobljavanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od strane SAD-a, odnosno američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Oružanih snaga SAD-a, u vojnoj bazi “Kozara” u Banjaluci u vremenu od 10. do 12. februara planiran je i izveden seminar ...

U sklopu programa obuke i osposobljavanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od strane SAD-a, odnosno američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Oružanih snaga SAD-a, u vojnoj bazi “Kozara” u Banjaluci u vremenu od 10. do 12. februara planiran je i izveden seminar koji se odnosio na Komandu za personal, njenu organizaciju, kao i funkcije i aktivnosti vezane za upravljanje personalom u vojsci SAD-a. Kroz tri dana, koliko je trajao kurs, polaznici su mogli sagledati kako se organizuje personal, koje se funkcije uspostavljaju i kako se provode procedure vezane za sve funkcije sistema upravljanja personalom.

Teme na seminaru obuhvatile su sve funkcije personala odnosno upravljanja personalom sa najviših nivoa u SAD-u, dakle, preko Ministarstva odbrane kao glavnog tijela, preko personala u kopnenoj vojsci, pa do personala u najnižim nivoima.

Također, prenešena su iskustva iz sistema upravljanja personalom u SAD-u, što će pripadnicima OS BiH poslužiti prilikom donošenja onih politika, pravila i procedura koje trenutno nedostaju u OS BiH.
Seminar su pohađala 44 polaznika iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dakle, profesionalna vojna lica i državni službenici koji se bave pitanjima personala. Predavači su bili iz redova vojske SAD-a, a osim pomenutih tema koje se odnose na organizaciju i funkciju Komande za personal, bilo je riječi i o vezi vojnog personala sa budžetom, razvoju snaga, integraciji i uslugama personala, njihovoj ulozi u većim operacijama ili ratu do izrade politika, regulative i standardno-operativnih procedura.

Ured za odnose s javnošću
kontakt tel.: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba