Obuke u zemlji i inostranstvu

Komandno-štabni kurs

13.4.2009

Osnova vojnog uspjeha su vojno profesionalno obrazovanje i obuka, kao postepen ali trajan proces. U sklopu profesionalnog obrazovanja i institucionalne obuke, djeluje i Komandno-štabni kurs koji polaze pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a trenutno je smješten u vojnoj bazi u Travniku.

Osnova vojnog uspjeha su vojno profesionalno obrazovanje i obuka, kao postepen ali trajan proces. U sklopu profesionalnog obrazovanja i institucionalne obuke, djeluje i Komandno-štabni kurs koji polaze pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a trenutno je smješten u vojnoj bazi u Travniku, u Centru za profesionalni razvoj Komande obuke i doktrine.
Kurs je zamišljen tako da oficiri, polaznici ovog kursa, za vrijeme školovanja budu osposobljavani za uspješno obavljanje dužnosti na komandno-štabnim pozicijama na nivou bataljona i brigade. Po doktrini obuke OS BiH, koja je usvojena 2004. godine, kurs je fokusiran na proces odlučivanja u vojsci, borbenu komandu i sinhronizaciju, sistem operacija na bojištu i taktiku na nivou bataljona i brigade.

Trenutno na realizaciji Nastavnog plana i programa kursa radi 8 instruktora, a načelnik Kursa, ujedno i instruktor, je pukovnik Saša Popović. Tokom 2008. godine je realiziran jedan kurs, a drugi je u toku. Završetak kursa je planiran početkom jula 2009. godine.
Po sadašnjem Planu i programu, kurs traje 6 mjeseci, odnosno 24 sedmice. U prvoj klasi bilo je 29 polaznika iz sastava OS BiH, od čega 1 pukovnik, 23 majora i 5 kapetana. Svi su uspješno završili kurs, a najbolje rezultate je postigao major Dževad Siočić sa srednjom ocjenom 95,97. Drugi je bio major Miroslav Baljak, a treći major Zijad Klisura. Samo ocjenjivanje ima 4 elementa: testovi znanja (ukupno 10 testova), provjera fizičke sposobnosti, ocjena seminarskog rada i ocjena instruktora. Najveći postotak, 70 %, nose testovi znanja.
Trenutno je na kursu 15 kapetana i 15 majora i po segmentima, kurs bi se mogao podijeliti na 4 dijela i to vojno-stručni dio, fizička obuka, izrada seminarskog rada i MAPEX vježba (vježba na karti). Naravno, kao i kod svih ostalih škola, praktični dio je uvijek polaznicima najinteresantniji dio obuke.

„Činjenica je da polaznici imaju određena ulazna znanja i svi su se oni, manje-više susretali sa svim ovim što ovdje uče, ali neka nadogradnja ili iskorak naprijed jeste da sad na jednom mjestu vide rad štaba i da su sami dio štaba. U svojim jedinicama mnogi od njih nisu imali priliku uživo učestvovati u ovakvim operacijama. Osim toga, većina polaznika nosi svoja vojna znanja iz JNA i sistema koji su prethodili OS BiH, tako da je ovo što radimo na kursu nešto bitno novo i u skladu sa NATO standarima i programom MPRI” – istakao je pukovnik Popović.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba