Obuke u zemlji i inostranstvu

Obuka pripadnika OS BiH u kasarni „Kozara“

16.4.2009

U kasarni „Kozara“ u Banja Luci dana 14.aprila 2008. godine izvedena je obuka za pripadnike Komande podrške i Komande za upravljanje personalom na temu: Sistem planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja (SPPBI).

U kasarni „Kozara“ u Banja Luci dana 14.aprila 2008. godine izvedena je obuka za pripadnike Komande podrške i Komande za upravljanje personalom na temu: Sistem planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja, (SPPBI).
Riječi dobrodošlice članovima MPRI tima i uspješan rad prisutnima, poželio je komandant Komande podrške, brigadni general Mirsad Gutić, naglašavajući da je ova obuka došla u pravo vrijeme i da će pomoći u pripremi dnevnih, srednjoročnih i dugoročnih planova vezanih za budžetiranje.

U ime tima MPRI, prisutnima se na početku i na kraju obuke obratio direktor MPRI programa u Bosni i Hercegovini, general John Sewal, koji je istakao da Vojska, odnosno Oružane snage, treba da imaju ključnu ulogu u utvrđivanju vojnih potreba, pretvaranju zahtjeva u potvrđene vojne potrebe, a onda i njihovo pretvaranje u tražene vojne sposobnosti.

Predavači su bili iz sastava MPRI, MO BiH i ZŠ OS BiH, a prisutni su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim elementima planiranja budžetiranja, od nivoa jedinica ranga bataljona do oružanih snaga u cjelini. Potreba takvog načina planiranja definisana je kao ulaganje svih raspoloživih resursa radi postizanja najveće sigurnosti uz najmanju priuštivu cijenu. Ovim bi se postiglo i ostvarivanje strateških ciljeva OS BiH od kojih su trenutno najvažniji puno članstvo u NATO-u, članstvo u Evropskoj uniji i regionalna vojna saradnja.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba