Obuke u zemlji i inostranstvu

Posjeta delegacije Ministarstva Nacionalne odbrane Grčke centrima za učenje grčkog jezika u BiH

11.5.2009

Centri za učenje grčkog jezika koji djeluju u Bosni i Hercegovini i u kojima u kontinuitetu od 2001. godine pripadnici prvo entitetskih, a od 2006. Oružanih snaga Bosne i Hercegovine stiču znanja iz grčkog jezika, od 4. do 9. maja predmet su posjete tročlane delegacije Ministarstva nacionalne odbrane Grčke.

Centri za učenje grčkog jezika koji djeluju u Bosni i Hercegovini i u kojima u kontinuitetu od 2001. godine pripadnici prvo entitetskih, a od 2006. Oružanih snaga Bosne i Hercegovine stiču znanja iz grčkog jezika, od 4. do 9. maja predmet su posjete tročlane delegacije Ministarstva nacionalne odbrane Grčke. Po riječima majora Miaoulisa Bouratzisa, jednog od članova delegacije, cilj posjete je da izbliza vide škole grčkog jezika koje rade u Sarajevu i Banjaluci, a razlog više je što su obje škole osavremenjene cjelokupnom opremom i inventarom, u Sarajevu 2008. a u Banjaluci prije petnaestak dana.

Major Bouratzis je takođe istakao da škole grčkog jezika u Bosni i Hercegovini zauzimaju visoko mjesto prioriteta grčkog Ministarstva odbrane i da je veoma bitno što su stvoreni uslovi da od ove godine polaznici kursa grčkog jezika mogu polagati grčki jezik u BiH, u ispitnom Centru u Sarajevu, što do sada nije bio slučaj.

Inače, škole grčkog jezika se nalaze u 14 zemalja svijeta, a osim Bosne i Hercegovine, to su Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Egipat, Armenija, Ukrajina, Libija, Jordan i Kina. U skorom vremenu planirano je otvaranje škole u Mađarskoj, te obnavljanje rada škole u Gruziji. Opšta ocjena delegacije je da pripadnici OS BiH pri odlasku u Grčku na dalje školovanje i profesionalno usavršavanje postižu vrlo dobre rezultate.

U sastavu delegacije su bili i gospođa Ismini Maropoulou iz Centra za obuku Generalštaba OS Grčke i vojni ataše Grčke za BiH, brigadir Stylianos Keroglou.

 


 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba