Obuke u zemlji i inostranstvu

Obuka na temu „Odbrambeno planiranje, programiranje i budžetiranje“

22.5.2009

Dana 5. maja 2009.godine komanda 6.pješadijske brigade je u kasarni „Kozara“ u Banjaluci bila u svojstvu domaćina obuke na temu: Sistem planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja, (SPPBI) koja je održana pripadnicima iz satava Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog Štaba OS BiH i Brigade zračnih snaga i protivazdušne odbrane.

Dana 5. maja 2009.godine komanda 6.pješadijske brigade je u kasarni „Kozara“ u Banjaluci bila u svojstvu domaćina obuke na temu: Sistem planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja, (SPPBI) koja je održana pripadnicima iz satava Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog Štaba OS BiH i Brigade zračnih snaga i protivazdušne odbrane, a riječ je o kontinuitetu obuke u organizaciji MPRI kompanije.
Pozdravnu riječ prisutnima uputio je komandant 6.pješadijske brigade, brigadni general Stamenko Novaković, istakavši da je da svaki oblik obuke dobrodošao, a posebno teme iz oblasti koje zahtijevaju sistemsko planiranje bilo da se radi o kratkoročnom, srednjoročnom ili dugoročnom.
U ime MPRI tima, prisutnima se obratio direktor MPRI programa u Bosni i Hercegovini, general John Sewal, koji je u svom izlaganju istaknuo ključnu ulogu Oružanih snaga, kada je u pitanju sistem planiranja, programiranja, budžetiranja i, na kraju, izvršenja kroz utvrđivanju vojnih potreba, pretvaranju zahtjeva u potvrđene vojne potrebe, a onda i njihovo pretvaranje u tražene vojne sposobnosti.Ovakav način planiranja, kroz detaljno razmatranje raspoloživih potreba ali i resursa, daje garanciju postizanja najveće sigurnosti uz najmanju cijenu. Primjenom ovog sistema u OS BiH bili bi stvoreni dobri preduslovi za ostvarivanje stateških ciljeva, a to je, prije svega, punopravno članstvo u evroatlanskim integracijama.

Ured za odnose s javnošću
kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba