Obuke u zemlji i inostranstvu

Završetak kurseva engleskog jezika i početak specijalističkog kursa francuskog jezika

22.5.2009

Još jedna generacija pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su pohađali specijalističke kurseve engleskog jezika po IMET programu su dana 15. maja ove godine završili svoje educiranje.

Još jedna generacija pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su pohađali specijalističke kurseve engleskog jezika po IMET programu su dana 15. maja ove godine završili svoje educiranje. Riječ je o profesionalnim vojnim licima koja su prilikom apliciranja za pomenute kurseve na ulaznom testu imali preko 60% od mogućih bodova. Radi se o ukupno 36 lica i oni će, po prvi put u historiji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, polagati engleski jezik po STANAG programu, odnosno testu po kom se mjeri znanje engleskog jezika po NATO procedurama. Planirano je da testiranje bude provedeno početkom juna ove godine, a upravo završeno kondiciranje engleskog jezika i kurs vojne terminologije su bili svojevrsna priprema za to polaganje.
S druge strane, u centrima za učenje engleskog jezika koje za pripadnike Oružanih snaga organizira i podržava Britansko vijeće, a u okviru priprema za obuku u Centru za podršku mirovnim operacijama (PSOTC) , educiranje su završila 24 polaznika i ovo je prvi put da su Centar za profesionalni razvoj OS BiH i Britansko vijeće radili združenim snagama. Naime, skupa su radili predavači-instruktori iz Britanskog Vijeća i predavači-instruktori iz sastava Oružanih snaga.
Osim toga, dana 18. maja u Rajlovcu je počeo kurs vojne terminologije za francuski jezik. Na kursu je ukupno 8 polaznika, a instruktori iz redova Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su ojačani predavačem iz francuske ambasade, gospodinom Alain Gipardom. Planirano je da ovaj specijalistički kurs traje od 26. juna ove godine.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba