Obuke u zemlji i inostranstvu

Aktivnosti u Komandi obuke i doktrine OS BiH

1.4.2009

Iz aktivnosti Komande obuke i doktrine u prvim mjesecima 2009. godine može se izdvojiti da je u kasarni Travnik, 19. marta boravio SACT tim NATO snaga za procjenu potreba iz oblasti obuke.

Iz aktivnosti Komande obuke i doktrine u prvim mjesecima 2009. godine može se izdvojiti da je u kasarni Travnik, 19. marta boravio SACT tim NATO snaga za procjenu potreba iz oblasti obuke. Na čelu desetočlanog tima bio je pukovnik Radamanthys Fountoulakis, šef Odjela za dizajn i razvoj združene obuke i obrazovanja NATO HQ. Osim toga, na seminaru “Upravlj anje krizama” koji je održan u martu u Aus triji, učestvovala su 4 pripadnika KOiD-a, dok je jedan pripadnik prisustvovao kursu pod nazivom “NATO Partner operational staff officer cours” koji je održan u martu u Finskoj. Komanda obuke i doktrine je jedinica u sastavu Komande podrške OS BiH, a u njen sastav ulaze Centar za osnovnu obuku, Centar za profesionalni razvoj, Centar za borbene simulacije, Centar za borbenu ob uku i Centar za obuku za podršku mirovnim operacijama. Što se tiče aktivnosti Centra za borbene simulacije u Zalužanima kod Banjaluke, osim stalne obuke sa instruktorima iz odjeljenja simulacija, izvršene su pripreme i koordinacijski sastanci za simulacijske vježbe s 2. bataljonom 6. pbr, 2. bataljonom 4. pbr i 2. bataljonom 5. pbr, dok su pripadnici 2/6. pbr na privremenoj lokaciji u Žunovnici krajem marta izveli planiranu vježbu na JANUS sistemu.
U Centru za profesionalni razvoj, na lokaciji Travnik, na Komandno-štabnom kursu trenutno se nalazi 30 polaznika, a završetak kursa planiran je za juli ove godine, dok se na osnovnom oficirskom i podoficirskom kursu nalaze po 22 polaznika, a završetak je planiran za juni. Na istoj lokaciji je u februaru izveden kurs za 16 pripadnika Vojne policije. Do sada je u ovom Centru osnovnu ob uku uspješno završilo 587 novoprimljenih vojnih lica. Pomenimo i to da je na lokaciji u Pazariću 18. marta izvr še no dobro voljno davanje krvi, a aktivnost je pr o ved e na u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH.
Što se tiče aktivnosti u Centru za borbenu obuku, koji se nalazi na Manjači kod Banjaluke, od 16. februara do 6. marta realizirana je obuka za instruktore u operacijama podrške miru. Obuku je realizirao britanski vojni tim za obuku i savjetovanje u suradnji sa CBO KoiD, a certifikate je 37-orici pripadnika OS BiH uručio britanski ambasador u BiH, Michael Tatham.
Na lokaciji Rajlovac 15 pripadnika Oružanih snaga pohađalo je kurs NATO procedura –CIMIC, 19 kurs telekomunikacija, 15 vojnoobavještajni kurs, dok je krajem marta završen kurs za oficire tehničare rušenja, mine i mine iznenađenja. Pohađalo ga je 20 polaznika. Naravno, najviše pripadnika je uključeno u kurseve stranih jezika. Dio jezičkih kurseva se izvodi u mini centrima za učenje stranih jezika (engleski i njemački) u Rajlovcu, Banjaluci, Doboju, Čapljini i Tuzli, a pohađao ih je 181 pripadnik, dok je kurseve francuskog (početni nivo) i turskog (napredni nivo) u Rajlovcu pohađalo 6 odnosno 15 polaznika. Kurs grčkog jezika se realizira u Banjaluci, a pohađalo ga je 12 pripadnika OS BiH. Također održana je i obuka iz stručne terminologije engleskog jezika CIMIC, koju je u Rajlovcu završilo 13 pripadnika OS BiH.
U Centru za osnovnu obuku u Pazariću, u januaru je na obuku primljena treća klasa kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu. Primljeno je ukupno 224 kandidata koji bi trebali u aprilu završiti obuku i, ukoliko zadovolje kriterije, potpisati ugovore sa Ministarstvom odbrane, a potom biti raspoređeni u operativne jedinice.
Pripadnici Centra za operacije podrške miru (PSOTC) koji se nalazi u Butmiru kod Sarajeva su tokom februara i marta održali pe todnevnu pješadijsku obuku za pješadijske brigade OS BiH, a predstavnici PS OTC su u februaru učestvovali na godišnjem sajmu u NATO sjedištu, u Briselu, gdje su promovirali nastavne programe, kurseve i druge aktivnosti planirane za ovu godinu.
Osim toga, PSOTC je bio domaćin sastanka radne grupe predstavnika NATO PfP centara za obuku i edukaciju (učestvovalo 13 centara), a PSOTC instruktori su gostovali u Srbiji i Turskoj kao predavači na vojnim kursevima. Trenutno je u toku prvi semestar PSOTC štabnog kursa za mlađe oficire, koji pohađa 26 pripadnika OS BiH i 6 studenata iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba