Obuke u zemlji i inostranstvu

Pripadnici Centra za operacije podrške miru (PSOTC) u Centru za borbene simulacije organizirali dvosedmičnu obuku za oficire Komande podrške

17.6.2009

Na lokaciji kasarne Zalužani kod Banjaluke, u Centru za borbene simulacije, od 8. juna u toku je obuka za oficire iz sastava Komande podrške Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na lokaciji kasarne Zalužani kod Banjaluke, u Centru za borbene simulacije, od 8. juna u toku je obuka za oficire iz sastava Komande podrške Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj obuke je upoznavanje sa NATO procedurama, a ova vrsta obuke je počela 2007. godine.
U prvoj sedmici obuke polaznici se upoznaju sa potencijalnim izazovima sa kojima će se susretati u UN-ovim misijama, kao i sa misijama sa kojima će se najvjerovatnije u bliskoj budućnosti susresti pripadnici OS BiH. Jedan od ključnih ciljeva ove obuke je koju vrstu znanja trebaju steći polaznici tokom obuke i da to znanje koriste tokom misija.

Kako je istakao pukovnik Martin Ploppa, direktor za eksternu obuku PSOTC-a „tokom prve sedmice obuke pokušavamo da polaznicima približimo vještine štabnih oficira koje oni trebaju imati i upoznajemo ih sa radnom kulturom NATO-a.“
Po riječima pukovnika Ploppa, drugu sedmicu obuke vodi Centar za civilno-vojne odnose iz Kalifornije, a tema je proces planiranja u okviru NATO-a, što je, u suštini, jedini proces planiranja koji se koristi u NATO-u, bilo da se radi o planiranju misija ili nekim drugim zadacima. Tokom obuke se predstavlja svaki korak planiranja, nakon čega slijede vježbe, za svaki korak posebno, a polaznici rade po grupama.
Trenutna edukacija koja bi trebala da se završi 19.juna je uvod ili početak educiranja, s obzirom na kompleksnost NATO-vog rada. Upravo je to razlog što će pukovnik Ploppa s vođom tima za civilno-vojne odnose iz Kalifornije razgovarati o tome kako raditi u budućnosti, jer do sada su ovom vrstom obuke obuhvaćeni gotovo svi oficiri Komande za podršku i Operativne komande.
Neki od polaznika su imali priliku da pohađaju neke kurseve ili se školuju u inostranstvu i oni imaju osnovna znanja o NATO doktrini ili NATO terminologiji, ali za oko 70 % polaznika – sve je novo i što je najvažnije, polaznici su veoma zainteresirani za teme koje su predmet obuke.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba