Obuke u zemlji i inostranstvu

Pukovnik Mersida Mešetović – prvi oficir iz OS BiH sa diplomom NATO koledža

11.8.2009

Pukovnik Mersida Mešetović uspješno je diplomirala na NATO odbrambenom koledžu u Rimu u 114. generaciji Višeg kursa za NATO oficire.

Pukovnik Mersida Mešetović uspješno je diplomirala na NATO odbrambenom koledžu u Rimu u 114. generaciji Višeg kursa za NATO oficire.
Bosna i Hercegovina je prvi put ove godine dobila mjesto na ovom kursu, na kojem je od februara mjeseca učestvovala pukovnik Mersida Mešetović iz Odjeljenja za međunarodnu saradnju Zajedničkog štaba Oružanh snaga BiH. Oficiri iz BiH koji su prethodno bili na ovom koledžu imali su prilike pohađati Integrisani orijenatacioni kurs za Partnere.
Od strane Direktora za akademske operacije brigadnog generala G.N. Smitha i Komandanta NDC (NATO Defence College), general pukovnika Ditera Lozera (Dieter Loeser) imenovana je ocijenjena vrlo dobrim ocjenama. U Izvještaju o radu pukovnika Mešetović, pored ostalog istaknuto je da je „vrlo dobro osposobljena za rad na pozicijama u međunarodnom i NATO okruženju“. Ovo se smatra kvalitetom koji se preporučuje za eventualna imenovanja na dužnosti u NATO štabovima predviđena za zemlje u programu „Partnerstvo za mir“ ili članice NATO-a.
Tokom edukacije na navedenom koledžu pukovnik Mešetović je širom otvorila vrata drugim pripadnicima OS BiH da se školuju u jednoj ovako značajnoj instituciji.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba