Obuke u zemlji i inostranstvu

Edukacija na Akademiji za zastavnike I klase (USAMA) u Texasu

24.8.2009

Zastavnik I klase Alma Kadrić boravila je u periodu od 30.04.2008. godine do 24.05.2009. godine u SAD, na prestižnoj Akademiji za glavne narednike (USASMA), u El Pasu, Texas. U sklopu edukacije, usavršila je i engleski jezik, u nastavnom centru DLIELC, San Antonio, Texas.

Zastavnik I klase Alma Kadrić boravila je u periodu od 30.04.2008. godine do 24.05.2009. godine u SAD, na prestižnoj Akademiji za glavne narednike (USASMA), u El Pasu, Texas. U sklopu edukacije, usavršila je i engleski jezik, u nastavnom centru DLIELC, San Antonio, Texas.
Školovanje na Akademiji glavnih narednika realizovano je kroz četiri vojno-specijalističke faze.
U cilju stvaranja kompletnije slike o SAD, edukacija je uključivala i studijska putovanja na kojima su prezentirana posebna saznanja o političkom sistemu, ideologiji, institucijama, civilnom društvu, historiji, ekonomiji, civilnom i vojnom pravosudnom sistemu, kulturi. U tom cilju organizovane su posjete Washingtonu D.C., Pentagonu, glavnom gradu Texasa - Austinu, San Antoniu, Jhonson Sityu, te jednom broju vojnih baza.
U okviru ovih posjeta, zastavnik I klase Alma Kadrić, ispoljila je i visok stepen vojno-diplomatskog znanja, uvažavajući stroge protokole američke vojske, te je ispoljila izuzetan stepen moralnog i angažovanog postupanja.

Zastavnik I klase, Alma Kadrić je sve faze edukacije na Akademiji završila sa zavidnim uspjehom, konačna ocjena je SUPERIOR - 93%, što joj je obezbjedilo jednu od vodećih pozicija od 37 internacionalna studenta iz 33 zemlje svijeta. Posebno treba istaći da je zastavnik I klase, Alma Kadrić, jedina žena iz Jugoistočne Evrope, koja je izabrana za školovanje na ovoj prestižnoj Akademiji.
Osim vojnog znanja, zbog angažovanja u vannastavnim, sportskim, kulturnim, humanitarnim i volonterskim aktivnostima, te dostojnog predstavljanja lika pripadnika OS BiH kao i promovisanja pozitivnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, proglašena je i počasnim gradjaninom El Pasa, a certifikat zastavnici Kadrić lično je uručio Gradonačelnik. Od strane Kancelarije za internacionalne studente (IMSO) odabrana je da održi predavanje u El Pasu o Bosni i Hercegovini. Tom prilikom, vrlo zapaženo, prezentirala je i promovirala našu državu mladim Amerikancima.
S pravom se može reći da je zastavnik I klase Alma Kadrić, bila istinski ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, a stečeno znanje svakako će biti od koristi OS BiH na njihovom putu ka NATO-u i euroatlantskim integracionim procesima.
Trenutno je na dužnosti u Upravi za personal Zajedničkog Štaba OS BiH, a po profesiji je inžinjer saobraćaja i telekomunikacija. Za svoj dosadašnji rad više puta je pohvaljivana i nagrađivana.
Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba