Obuke u zemlji i inostranstvu

Terenska obuka izviđača 6.pbr u Orašju

12.10.2009

Područje za obuku u kasarni „Sinovi Posavine“ u Orašju bilo je mjesto gdje je izviđačka četa 6.pbr izvela višednevnu terensku obuku početkom oktobra ove godine.

Područje za obuku u kasarni „Sinovi Posavine“ u Orašju bilo je mjesto gdje je izviđačka četa 6.pbr izvela višednevnu terensku obuku početkom oktobra ove godine. Naime, godišnjim planom obuke (GPO) za 2009.godinu, te smjernicama Komandanta 6.pbr, IČ je planirala, organizovala i realizovala terensku obuku kroz nekoliko tematskih cjelina kao što su: marš na vozilima, fizička obuka, alpinizam, preživljavanje, bacanje noža, borenje, savlađivanje taktičke staze, savlađivanje vodenih prepreka (čamcem, priručnim sredstvima i konopcima).

Trening područje u Orašju na kojem se obuka relizuje omogućuje da jedinice kvalitetno izgrađuju formacijske cjeline; obuku organizuju i približe što realinijim uslovima i više od svega uvježbaju potrebne taktičke radnje. U takvim uslovima pripadnici navedene jedinice su pokazali da uspješno mogu odgovoriti izazovima koje nosi profesionalna vojna služba sa jasno definisanom misijom.
Za jedinicu koja je nedavno izvršila popunu sa mladim profesionalnim vojnicima, to je bila prava prilika da komandiri na licu mjesta provjere do sada naučeno i da to provedu kroz praktične radnje pojedinaca i timova.

Obzirom da se obuka jednim dijelom izvodila i na vodi tu su pripadnici dokazali kolika je potrebna sinhronizacija timova u cilju uspješnog izvršenja misije. Tim instruktora je budno pratio svaki pokret, a završne aktivosti obuke popratile su starješine Komande 6.pbr.
Na kraju izviđači su obuku uspješno realizovali, usmjerivši aktivnosti situacijskoj vježbi: pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda - poplava.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba