Obuke u zemlji i inostranstvu

Kvalifikaciono bojevo gađanje na Manjači

13.10.2009

Po planu obuke za 2009.godinu, za sve tri pješadijska bataljona iz OS BIH planirana je rotacijska vježba kao kruna obuke na svim nivoima i u svim segmentima. Zadnji korak na putu do rotacije je kvalifikaciono artiljerijsko bojevo gađanje, koje u principu traje 5 dana, od dolaska jedinice na teren do samog završnog čina gađanja.

Po planu obuke za 2009.godinu, za sve tri pješadijska bataljona iz OS BIH planirana je rotacijska vježba kao kruna obuke na svim nivoima i u svim segmentima. Zadnji korak na putu do rotacije je kvalifikaciono artiljerijsko bojevo gađanje, koje u principu traje 5 dana, od dolaska jedinice na teren do samog završnog čina gađanja. Gađanje se izvodi na poligonu Centra za borbenu obuku na Manjači kod Banjaluke, a aktivnosti prate instruktori iz sastava CBO. Tako je dana 9. oktobra završeno kvalifikaciono gađanje za 2/5. pbr.

„Riječ je o kvalifikacijskom ciljanju i ovo je zadnja provjera moje jedinice pred rotaciju koja je planirana za period 19-25. oktobar. Rotacija bi trebala biti kruna ovogodišnje obuke, da pokaže sav naš rad, da pokaže da li je obuka bila dobra ili loša, treba li još nešto doraditi. Do sada smo uradili MAPEX, simulacijske vježbe, SITEX, vježbe medicinske evakuacije, danas imamo upotrebu artiljerije, a rotacija koja slijedi je, jednostavno, sve to skupa, na jednom mjestu. Lično sam prezadovoljan spremnošću ljudi, teren poligona je izuzetan za obuku, a uslovi su pravi vojnički”, rekao je komandant bataljona pukovnik Stjepan Musa.

Inače, aktivnosti jedinica na vatrenim položajima i osmatračnici, odnosno centru za upravljanje vatrom, prate pripadnici Centra za borbenu obuku koji na kraju daju elemente procjene obučenosti u ovoj fazi obuke. Istovremeno, sa pripadnicima 2/5 pbr. na terenu su bili i pripadnici artiljerijskog bataljona iz Žepča. Ukoliko ne bi bili ispunjeni postignuti dati standardi, ne bi bilo artiljerijskog gađanja tokom rotacijske vježbe.
Načelnik Odjeljenja za borbenu obuku u CBO, major Miroslav Šukalo, istakao je da će se nakon rotacijske vježbe izvršiti procjena obučenosti jedinice, te da su dosadašnja iskustva bila pozitivna i da je ostvarena izuzetna saradnja sa sve tri jedinice.

Gađanje je izvedeno iz samohodnog višecijevnog lansera raketa „APRA“, haubica 122 mm i minobacača 120 i 60 mm.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba