Obuke u zemlji i inostranstvu

Realizacija kvartalnog brifinga obuke u 6.pješadijskoj brigadi OS BiH

1.11.2009

Druga i treća sedmica mjeseca oktobra bila je i ovog puta kao i prethodnog kvartala prilika da komandanti pješadijskih bataljona, artiljerijskog bataljona i komandiri prištapskih jedinica na svojim lokacijama prezentuju ključne događaje o obuci koje su označile protekli kvartal.

Druga i treća sedmica mjeseca oktobra bila je i ovog puta kao i prethodnog kvartala prilika da komandanti pješadijskih bataljona, artiljerijskog bataljona i komandiri prištapskih jedinica na svojim lokacijama prezentuju ključne događaje o obuci koje su označile protekli kvartal. Komandant brigade brigadni general Stamenko Novaković otvarajući brifing uz riječi dobrodošlice i diskutujući o statusu obučenosti jedinice, te izlažući viziju i strategiju za budućnost, dao je mogućnost potčinjenima da detaljno prodiskutuju o realizaciji obuke u proteklom kvartalu i dat je akcenat za rad u narednom kvartalu.

Aktivnost je otpočela na lokaciji u Banja Luci, a potom u Doboju, Orašju i Bihaću. Komandanti i komandiri prištapskih jedinica detaljno su rezimirali i istakli ono što je bilo ostvareno u obuci kroz borbeno operativne sisteme (BOS) sa posebnim akcentom na potčinjene jedinice. BOS, kao glavne funkcije koje se pojavljuju na bojištu i izvode od strane Oružanih snaga, odličan su pokazatelj uspješnog izvršenja operacija.
U nastojanju da se realno prikažu svi potrebni pokazatelji, nije izostao i naglasak na uticaj više komande na planiranu obuke, status strelišta i poligona za obuku.
To je bila i prilika da se nagalasi i dio obuke koja je planirana, ali nije izvedena i koji su bili stvarni razlozi neizvođenja. Svaka aktivnost u obuci ima i svoje naučene lekcije koje su dobar osnov za poboljšanje u planiranju i provođenju obuke.

Ovo je svakako bila i dobra prilika da se pored KBO na svakoj lokaciji organizuje i izvede unutrašnje vojno informisanje cijelokupnog sastava. Kroz jasno definisane teme predstvanici organizacionih cjelina dali su potrebne pokazatelje o aktuelnim pitanjima kako pravne prirode, personalne problematike tako i raspoloživih informacija. Sveobuhvatniji osvrt na aktuelna vojno-politička pitanja iznio je komandant brigade.

Ova posjeta jedinica od strane komandanta brigade i dijela ključnog personala imao je za cilj u potpunosti sagledati stanje u jedinicama i dati povratnu informaciju potčinjenima.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba