Obuke u zemlji i inostranstvu

Konferencija o obuci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u 2009. godini

11.2.2010

U Domu OS BiH u Sarajevu 11.02.2010. godine održana je redovna godišnja planska Konferencija o obuci u OS BiH u 2009. godini. Konferenciji je prisustvovao zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Živko Marjanac i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić.

U Domu OS BiH u Sarajevu 11.02.2010. godine održana je redovna godišnja planska Konferencija o obuci u OS BiH u 2009. godini. Konferenciji je prisustvovao zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Živko Marjanac i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić.
Rad Konferencije pratili su i pozvani gosti, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, na čelu sa komandantom, brigadnim generalom John Bullardom, šef misije OSCE-a u BiH gospodin Gary Robbins, predstavnici vojno-diplomatskog kora i kompanije MPRI.
Komandanti Operativne komande i Komande za podršku OS BiH i rukovodilac vježbe „Združeni napor 2009” prezentovali su zamjeniku ministra odbrane BiH i načelniku ZŠ OS BiH postignute rezultate u obuci komandi i jedinica OS BiH u 2009. godini.

Komandant OK OSBiH general-major Anto Jeleč je posebno naglasio postignute rezultate u obuci jedinica za mirovne operacije, gdje je ukazao na probleme koje prate ovu obuku i predložio mjere za otklanjanje nedostataka u nadležnosti Zajedničkog štaba OS BiH.
General-major Mirsad Gutić, komandant Komande za podršku, težišno je referisao o institucionalnoj obuci i materijalnoj bazi obuke, sa aspekta dostupnosti, utrošenih i nedostajućih materijalno-tehničkih sredstava za obuku.
O pripremi, organizaciji i izvođenju vježbe „Združeni napor 2009”, sa težištem na značaju i stečenim iskustvima, govorio je general-major Dragan Vuković, koji je bio rukovodilac ove vježbe.
Rezultate obuke iz Individualnog partnerskog programa (IPP) i planova bilateralne saradnje, školovanja i obuke u inostranstvu i utrošenih sredstava iz budžetskog okvira za obuku u 2009. godini, prezentovali su zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije general-major Rizvo Pleh i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse general-major Slavko Puljić.

Obraćajući se učesnicima Konferencije zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac je rekao da „iako je obuka OS BiH u 2009. godini bila praćena određenim problemima i nedostacima, Ministarstvo odbrane BiH je zadovoljno stepenom realizacije planova obuke i ocjenom obučenosti pripadnika OS BiH.”
Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić je naglasio da je težište u obuci u 2009. godini bili na obuci drugih pjašadijskih bataljona iz sastava pješadijskih brigada OS BiH i jedinica za mirovne operacije.

Dodao je da će težište obuke u 2010. godini biti prenijeto na treće pješadijske bataljone, obuku podoficira, sa posebnim akcentom na učenje engleskog i drugih stranih jezika za potrebe podoficirskog i vojničkog kadra.

Ured za odnose sa javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba