Obuke u zemlji i inostranstvu

Početak obuke šeste generacije kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu

21.5.2010

U Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dana 21. maja otpočela je tromjesečna obuka za novoprimljene kandidate koji su ispunili osnovne uvjete za prijem u profesionalnu vojsku.

U Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dana 21. maja otpočela je tromjesečna obuka za novoprimljene kandidate koji su ispunili osnovne uvjete za prijem u profesionalnu vojsku. Riječ je o 298 mladih ljudi, među kojima je 25 djevojaka, koji će u narednom periodu proći osnovnu vojničku obuku i, ukoliko zadovolje postavljene standarde, potpisati ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Oni su šesta generacija koja je na obuci, a u kasarni u Pazariću, na ceremoniji upriličenoj povodom početka obuke, pozdravio ih je pukovnik Samir Nukić, komandant Centra za osnovnu obuku, naglašavajući:
„Za većinu vas ovdje u stroju, to je prvo odvajanje od primarne socijalne sredine, od porodice i prijatelja i odlazak u ambijent u kome su izvršavanje planskih zadataka, kolektivni rad i solidarnost vrhovni principi. Tokom osnovne obuke, u naredna tri mjeseca, imaćete podršku iskusnih i obučenih starješina koji će uložiti maksimalan napor, trud i zalaganje kako bi svoje znanje i bogato iskustvo prenijeli na vas, buduće profesionalne vojnike OS BiH.“

Polaznicima na obuci i pripadnicima COO, obratio se i komandant Komande za podršku, general-major Mirsad Gutić: „Svi vi koji se nalazite danas u stroju dobrovoljno ste se prijavili na raspisani konkurs, a to pokazuje vašu želju da postanete pripadnici OS BiH. To ujedno znači i vašu spremnost da se svjesno i dobrovoljno podvrgnete vojnoj disciplini i vojničkom drilu radi usvajanja osnovnih vojničkih vještina i znanja. Obuka kroz koju ćete proći u ovom Centru biće teška, zahtjevna i izazovna, a njen cilj je da se što bolje pripremite za misiju i zadatke koji vas očekuju u operativnim jedinicama OS BiH. U tim jedinicama ćete nastaviti svoje daljnje usavršavanje uz rad na operativnim zadacima“, rekao je, između ostalog, general Gutić.

Kontakt: 051/335-699, 061/479-369