Obuke u zemlji i inostranstvu

Pripadnici OS BiH uspješno završili Napredni kurs za oficire manevarskih jedinica u SAD-u

3.4.2023

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poručnik Muamer Zrnanović i poručnik Semir Zečević, su u periodu od 27. augusta 2022. do 1. aprila 2023. godine boravili u američkoj vojnoj bazi Fort Benning, američka savezna država Georgia, gdje su pohađali Napredni kurs za oficire manevarskih jedinica (eng. Maneuver Captain Career Course).

Predmetni kurs je jedan od najprestižnijih koji vojska SAD organizira za mlađe oficire. Pored američkih oficira, ovaj kurs su pohađali i oficiri iz 16 različitih partnerskih zemalja.

Cilj predmetnog kursa bio je da mlađe oficire osposobi i pripremi za obavljanje dužnosti komandira manevarskih jedinica nivoa čete, odnosno za dužnost štabnog oficira pri komandi manevarske jedinice. Polaznici ovog prestižnog kursa svoje znanje i vještine posebno usavršavaju u oblastima, kao što su procedure vođenja trupa i proces donošenja vojnih odluka.

Pripadnici OS BiH su uspješno završili predmetni kurs, a poručnik Semir Zečević proglašen je za najboljeg međunarodnog polaznika kursa.

4 FOTO GALERIJA