Pomoć civilnim organima vlasti

Pripadnici OS BiH angažirani na pomoći civilnim strukturama radi otklanjanja posljedica snježnog nevremena

6.2.2012

Sve jedinice OS BiH koje su predviđene za upotrebu u vanrednim situacijama spremne su za upotrebu i od 03. 02. 2012. godine angažiraju se na pružanju pomoći i spašavanja kako vojnih tako i civilnih objekata i ljudi, radi otklanjanja posljedica snježnog nevremena u BiH.

Sve jedinice OS BiH koje su predviđene za upotrebu u vanrednim situacijama spremne su za upotrebu i od 03. 02. 2012. godine angažiraju se na pružanju pomoći i spašavanja kako vojnih tako i civilnih objekata i ljudi, radi otklanjanja posljedica snježnog nevremena u BiH.

Od jutarnjih sati u ponedjeljak 06. 02. 2012. 60 pripadnika OS BiH je angažirano na raščišćavanju snijega ispred zgrade Parlamenta BiH, a 30 pripadnika OS BiH je, zajedno sa jedinicom EUFOR-a, angažirano na pomoći Gradskom saobraćajnom preduzeću, radi radi normalizacije saobraćaja u gradu. Također, 50 pripadnika OS BiH je angažirano na otklanjanju snijega u krugu bolnice „Kasindo“, kao i iz pravca Rajlovca ka Stupu. Inžinjerijske mašine na Palama su i dalje angažirane na raščišćavanju snijega prema planu civilnih struktura ove opštine. Za danas je predviđena i medicinska evakuacija helikopterom iz Tuzle prema Sarajevu, te prelet u pravcu Kalinovika, gdje je zatražena pomoć u evakuaciji 7 lica koja su ostala zametena, a istovremeno će se evakuirati jedna osoba u Kalinovik zbog smrtnog slučaja u porodici.

Helikopterske jedinice OS BiH su 05. 02. izvršile operaciju medicinske evakuacije (MEDEVAC) na području Han Pijeska. Po slijetanju na odredište - selo Nevačka općina Han-Pijesak, posada je obaviještena da je bolesnik evakuiran helikopterom Vlade RS. Helikopterska dostava hrane izvršena je u rejonu sela Fazlagića Kula, općina Gacko. Nakon dostave hrane u Fazlagića Kuli, helikopterom OS BiH jedan bolesnik je iz Nevesinja prevežen u KBC Mostar. Također, helikopterom Mi-8 izvršena je medicinska evakuacija 4 bolesnika iz sela Kozice i Kruševo, općina Mostar, u KBC Mostar te dostava paketa hrane i lijekova u selo Đubrani. Inžinjerijske mašine koje su locirane na lokaciji kasarne “Miloš Obilić“ Pale, u skladu sa važećom procedurom, angažirane za potrebe civilnih struktura na teritoriji općine Pale. Iz pravca Butila ka centru Sarajeva saobraćajnicu je čistilo 90 pripadnika OS BiH.

Najkritičnije je bilo 04. 02. u rejonu Drežnice gdje je usljed odrona snijega došlo do blokade grupe putnika na putnoj komunikaciji Jablanica – Mostar. Istog dana u jutarnjim satima sa lokacije Pale kasarna „Miloš Obilić“ upućene inžinjerijske mašine ULT na raščišćavanja putne komunikacije Pale – Jahorina, a 20 vojnika je bilo angažirano na čišćenju snijega u Čapljini.

Kad je riječ o ostalim dijelovima BiH, zahtjeva za pružanje pomoći u ljudstvu nije bilo, ali pripadnici Oružanih snaga BiH su spremni odgovoriti zahtjevima i izaći na teren. Operativni centar Ministarstva odbrane BiH je, u skladu sa procedurama, u stalnom kontaktu sa Operativnim centrom Ministarstva sigurnosti BiH i uz koordiniran rad prati situaciju na terenu širom BiH.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su, osim pomoći civilnim strukturama, izvršavali i svakodnevne aktivnosti, a u uslovima vremenskih nepogoda angažovani su svi raspoloživi ljudski i materijalni kapaciteti za čišćenje lokacija razmještaja komandi i jedinica. Također, službenici i uposlenici Ministarstva odbrane BiH u sjedištu su u ponedjeljak 06. 02. 2012. organizovali akciju čišćenja prilaza i parkinga Ministarstva odbrane, te ličnim primjerom iskazali potrebu samoorganizovanja radi otklanjanja posljedica snježnog nevremena.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba