Pomoć civilnim organima vlasti

Inžinjerijski bataljon Brigade taktičke podrške (brTP) Oružanih snaga BiH u akciji pomoći opštini Tomislavgrad

1.8.2008

U periodu maj – juli 2008. godine pripadnici inžinjerijskog bataljona OS BiH bili su angažovani u aktivnostima pomoći civilnoj vlasti i stanovništvu opštine Tomislavgrad.

Pomoć inžinjerijskog bataljona brTP opštini Tomislavgrad realizovala se u tri faze :

- I faza realizovana je kroz sanacije divljih deponija na području opštine Tomislavgrad i to: Karaula, Gradska deponija, Kologaj i Gradski stadion, a sve intervencije u ovoj fazi podrazumijevale su odvoženje građevinskog otpada i zaravnavanje tla, jer je svaka od ovih deponija potencijalni izvor zaraze i požara, koji u ovo doba godine mogu donijeti ogromne štete.

- II faza pomoći ove jedinice OS BiH opštini Tomislavgrad je sanacija lokalnog puta u selu Raško polje, koje je ove godine proslavilo 250. godišnjicu postojanja. Raško polje ima 540 domaćinstava i značaj novoizgrađenog puta je veliki, jer omogućava nesmetanu komunikaciju u cijelom selu, čime je ispunjen glavni uslov za izgradnju vodovodne mreže, koju ovo selo do sada nije imalo.

Svoju zahvalnost i impresije uputio je župnik sela Raško polje, koji je prigodnim riječima ukazao na značaj radova inžinjerijskog bataljona brTP OS BiH.


« Svi grubi radovi odrađeni su u cjelosti i cesta je, unatoč kišnom vremenu odlično i na vrijeme urađena. Za proslavu župe 24.06.2008. godine, bilo je oko 1000 automobila, ali nije bilo zakrčenja prometa. Sada kada se bude vodila voda kroz selo, svi će se moći služiti novom cestom i u svako vrijeme moći će se izaći iz sela i vratiti se svojoj kući, što zaista mnogo znači. U budućnosti, kada ova cesta bude asfaltirana, selo će biti potpuno rasterećeno, ali i otvorenije prema ostalim mjestima », riječi su župnika.

- III faza je sanacija gradske deponije Paklene, čija ukupna površina iznosi 4 hektara. Ova deponija sklona je požarima i zato ima veliki prioritet u saniranju. Civilne vlasti opštine Tomislavgrad, nakon sanacije ove deponije od strane inžinjerijskog bataljona brTP, nastavit će njeno održavanje, jer je ovo ujedno i glavna gradska deponija. Investitor svih radova je opština Tomislavgrad, a izvođač radova je inžinjerijski bataljon brTP OS BiH.

Pripadnici ove jedinice OS BiH, koji su nesebično učestvovali u ovom projektu pomoći civilnom stanovništvu ove opštine, naišli su na veoma srdačnu dobrodošlicu mještana, što za rezultat ima uspješno uspostavljenu saradnju OS BiH sa stanovništvom i civilnim institucijama opštine Tomislavgrad, koja u budućnosti, kroz ovakve i slične aktivnosti, može biti samo unapređivana.