Pomoć civilnim organima vlasti

Podrška OS BiH civilnim strukturama u 2008. godini

26.2.2009

U komandi Operativne komande Oružanih snaga BiH u kampu Butmir u Sarajevu, održana je analiza operacija Oružanih snaga BiH za 2008.godinu. Između ostalog, analizirane su operacije pružanja podrške civilnim vlastima tokom 2008.godine.

U komandi Operativne komande Oružanih snaga BiH u kampu Butmir u Sarajevu, održana je analiza operacija Oružanih snaga BiH za 2008.godinu. Između ostalog, analizirane su operacije pružanja podrške civilnim vlastima tokom 2008.godine, kao jedan od, Zakonom o odbrani, dodijeljenih zadataka Oružanim snagama BiH. Tokom analize, akcenat je stavljen na najznačajnije rezultate i aktuelna pitanja iz domena pružanja podrške civilnim vlastima te modusima unapređenja realizacije zadataka iz ove oblasti u budućem periodu.

Tokom 2008.godine, Oružane snage BiH su pružale podršku civilnim vlastima iz domena inžinjerijskih radova, gašenja požara, medicinske evakuacije, kulturno-sportskih manifestacija, ustupanja resursa i kapaciteta te drugih aktivnosti. Ukupno su podržane 242 aktivnosti, od čega je bitno izdvojiti i spomenuti 85 aktivnosti koje se odnose na ustupanje resursa i smještajnih kapaciteta, 9 na kulturno-sportske manifestacije, 12 medicinskih evakuacija i 13 prevoženja vazdušnim putem a 5 puta su jedinice Oružanih snaga BiH bile angažovane u gašenju požara.
Realizovano je ukupno 9 civilno-vojnih projekata, uglavnom angažovanjem inžinjerijskih kapaciteta OS BiH.

U odnosu na 2007.godinu, povećano je učešće OS BiH u svim domenima pružanja podrške civilnim strukturama a realizacija ovih zadataka u 2009.godini će biti praćena unapređenjem saradnje i međusobne koordinacije sa civilnim strukturama.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba