Pomoć civilnim organima vlasti

Realizacija aktivnosti zaštite i spašavanja

1.4.2010

Komanda 6.pješadijske brigade u kasarni „Kozara“ u Banja Luci 31.marta 2010.godine bila je domaćin u realizaciji zajedničkog sastanka predstavnika Uprave Civilne zaštite i jedinica OS BiH stacioniranih na području regije Banja Luka.

Komanda 6.pješadijske brigade u kasarni „Kozara“ u Banja Luci 31.marta 2010.godine bila je domaćin u realizaciji zajedničkog sastanka predstavnika Uprave Civilne zaštite i jedinica OS BiH stacioniranih na području regije Banja Luka. Ovaj sastanak je imao za cilj sagledavanje procedura angažovanja OS BiH i mogućnosti istih u izvršavanju obaveza iz Plana mjera i aktivnosti na zaštiti od požara i poplava i drugih profila odgovornosti.

Riječima doborodošlice radni sastanak otvorio je brigadni general Stamenko Novaković koji je nakon prezentacije predstavnika CZ, te pukovnika Gnjatić Save koji je prisutne upoznao o ulozi i zadacima civilno – vojne saradnje, kao i sa konkretnom misijom brigade, te mogućnostima iste u realizaciji aktivnosti zaštite i spasavanja.

Obzirom na značaj ovakvog oblika saradnje i obaveze OS BiH koja prostiče iz člana 4. Zakona o odbrani BiH (“Pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće“), radni sastanak je je obostrano pomogao u razmjeni definisanih procedura, te budućeg efikasnog djelovanja u provođenju gore navedenog Plana mjera.
Aktivnost je pozitino ocjenjena, a ovom segmentu se sve više pridaje pažnje što potvrđuje prisustvo velikog broja predstavnika Civilne zaštite, obostrana prezentacija nadležnosti i procedura angažovanja ljudstva i materijalnih sredstava.

Zajednički stav svih učesnika radnog sastanka da je ovo dobar primjer kako treba ostvariti koordinaciju, upoznati se sa definisanim procedurama, shvatiti ulogu i viđenje kako CZ tako i OS BiH i da će to olakšati angažovanje snaga i sredstava kada je to najpotrebnije u vandernim uslovima odnosno u eventualnim elementarnim nepogodama.

Radnom sastanku ispred CZ bili su prisutni predstavnici područnog odjeljenja Banja Luka i Doboj (16), a ispred OS BiH predstavnici komande 6.pbr, brTP, br ZS i PZO, te predstavnici 1/6.pbr.

e-mail: info_6pbr@js.mod.gov.ba