Vježbe u zemlji i inostranstvu

Združena vježba br ZS i PZO i pripadnika GSS OC Jahorina

22.2.2011

Pripadnici brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH dana 08.02.2011. na skijalištima olimpijske planine Jahorina izveli su združenu vježbu helikopterskog spašavanja sa nepristupačnih terena zajedno sa pripadnicima Gorske službe spašavanja Olimpijskog centra Jahorina.

Pripadnici brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH dana 08.02.2011. na skijalištima olimpijske planine Jahorina izveli su združenu vježbu helikopterskog spašavanja sa nepristupačnih terena zajedno sa pripadnicima Gorske službe spašavanja Olimpijskog centra Jahorina. Brigada ZS i PZO je u ovoj vježbi učestvovala sa tri tipa helikoptera, SA-342 Gazelle i MI-8T iz sastava 1. helikopterskg skvadrona i UH-1H iz sastava 2. helikopterskg skvadrona. Vježba je izvedena prema scenariju, profesionalno i na vrijeme.

"Prema godišnjem Planu rada, jedan od prioritetnih zadataka Oružanih snaga BiH je i izvođenje vježbi iz domena traganja i spašavanja ljudi u svim vremenskim uslovima. Današnjom vježbom, koja je besprijekorno izvedena, pokazali smo visok stepen obučenosti i pripadnika Oružanih snaga, kao i Gorske službe spašavanja RS koji djeluju na Jahorini. Dosadašnja saradnja Oružanih snaga i civilnog sektora u BiH jako je dobra, a to smo pokazali i u ljetnom periodu kada smo zajedno uvježbavali akcije spašavanja od požara i poplava", naglasio je brigadir Zoran Dunović, komandant ZS i PZO okupljenim novinarima.