Vježbe u zemlji i inostranstvu

Oružane snage BiH na vježbi MEDCEUR 2011

7.6.2011

Vojno-medicinska vježba Centralne i Istočne Evrope (MEDCEUR 2011) održava se u Makedoniji u Centru za obuku „Pepelište“ u periodu 05.06. – 16.06.2011. godine. Vježbe „MEDCEUR“ planira, organizuje i izvodi Komanda američkih snaga u Evropi (USEUCOM) uz punu podršku zemlje domaćina.

Vojno-medicinska vježba Centralne i Istočne Evrope (MEDCEUR 2011) održava se u Makedoniji u Centru za obuku „Pepelište“ u periodu 05.06. – 16.06.2011. godine. Vježbe „MEDCEUR“ planira, organizuje i izvodi Komanda američkih snaga u Evropi (USEUCOM) uz punu podršku zemlje domaćina. Pored Makedonije i SAD-a na vježbi učestvuju zemlje NATO-a i članice Partnerstva za mir i to: Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Norveška, Srbija i Slovenija. Na vježbi aktivno učestvuje oko 400 učesnika. Vježbu je otvorio zamjenik načelnika Generalštaba armije Makedonije general-major Naser Sejdini.

Oružane snage Bosne i Hercegovine na vježbi „MEDCEUR 2011“ predstavljaju: brig. Mirsad Pajević, vođa delegacije, puk. dr. Dragan Đorđević, puk. dr. Dijana Pinević, por. dr. Hamdija Mujarić, cl Marko Sarić dipl. med, cl Sead Bahtijarević med. teh, st.vod. Aleksandar Šutilović med. teh. i vod. Vlado Naletilić med. teh.
Cilj vježbe je sticanje iskustava i uvježabavanje postupaka medicinskog zbrinjavanja u uslovima masovnih nesreća, upravljanja krizom, kao i uvježbavanje u korištenju operativnih procedura između medicinskih timova USEUCOM-a i zemalja članica NATO i Partnerstva za mir u uslovima masovnih nesreća na prostorima jugoistočne Evrope. Osim Ministarstava odbrane i armije Makedonije u vježbi učestvuju Ministarstavo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Agencija za zaštitu i spasavanje kao i druge ustanove i agencije.
Sadržaj vježbe zasniva se na krizi u oblasti zahvaćenoj elementarnim nepogodama (zemljotres, poplave i hemijske nesreće) uz znatan broj poginulih, povrijeđenih, oboljelih i uz veliku materijalnu štetu. Scenario vježbe obuhvata sadržaje podrške i pomoći civilnim vlastima u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

Vježba se sastoji iz dva dijela:
- didaktičkog, predavanja iz oblasti saniteta koje izvodi stručna medicinska lica iz SAD-a;
- praktičnog uvježbavanja medicinskih timova na terenu i njihova interoprabilnost i kooperabilnost.
Pored radnih aktivnosti organizovana su druženja učesnika vježbe u slobodno vrijeme, u vidu sportskih takmičenja i izleta.