Vježbe u zemlji i inostranstvu

Učešće pripadnika OS BiH u izvršenju vježbe “LOGEX 11“ Kijev, 06 – 18. novembra 2011. godine

16.11.2011

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, trenutno se održava međunarodna vježba “LOGEX 11“. Vježbа se izvodi pod sponzorstvom i mentorstvom Združenog štaba Vojske SAD (USJSCOM) uz podršku NATO škole Oberamergau, NATO Komande za transformaciju iz Norfolka, te oružanih snaga Danske, Finske, Hrvatske i Velike Britanije.

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, trenutno se održava međunarodna vježba “LOGEX 11“. Vježbа se izvodi pod sponzorstvom i mentorstvom Združenog štaba Vojske SAD (USJSCOM) uz podršku NATO škole Oberamergau, NATO Komande za transformaciju iz Norfolka, te oružanih snaga Danske, Finske, Hrvatske i Velike Britanije. Vježba je dizajnirana prema NATO standardima i procedurama radi pružanja pomoći PfP zemljama u dostizanju i implementaciji njihovih NATO logističkih partnerskih ciljeva, sa svrhom ojačavanja kapaciteta, povećanja kooperacije i podupiranja transformacijskih napora zemalja učesnika. Cilj vježbe je poboljšati interoperabilnost među učesnicima u formiranju, razmještanju, podržavanju jedinica u mirovnim misijama, sa težištem na razvijanju multinacionalne logističke podrške.

Primarno ciljno osoblje za obuku su štabni logistički oficiri iz Oružanih snaga Ukrajine i Gruzije. Sekundarno ciljno osoblje za obuku dolazi iz Armenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije i Srbije. Oružane snage Bosne i Hercegovine participiraju u vježbi sa tri štabna logistička oficira: puk. Ernes Heleg, maj. Dragan Milisav i maj. Elvedin Mulagić. Predstavnici OS BiH aktivno učestvuju u vježbi, radom na dodjeljenim ulogama u trenutnim i budućim logističkim operacijama Štaba multinacionalne brigade.

Učešće pripadnika OS BiH na vježbi omogućit će daljnje usavršavanje selektiranih logističkih starješina za implementaciju partnerskih ciljeva iz područja logistike i za napredak OS BiH u ovladavanju NATO logističkim procedurama i standardima. Vježba će, također, poslužiti za sticanje neophodnog iskustva za organizaciju i pružanje domaćinstva vježbe “LOGEX 13“, (odobrena od Predsjedništva BiH na njegovoj 11. redovnoj sjednici 24. avgusta 2011.), kojа će se održati u februaru 2013. godine u Bosni i Hercegovini.