Vježbe u zemlji i inostranstvu

CPX- vježba komandnog mjesta u 2/6.pbr

15.2.2012

U periodu od 06. do 10.02. 2012. godine pripadnici 2.pješadijskog bataljona iz sastava 6.pbr u kasarni "Adil Bešić" realizovali su CPX - vježbu komandnog mjesta kao pripremnu fazu za FTX.

U periodu od 06. do 10.02. 2012. godine pripadnici 2.pješadijskog bataljona iz sastava 6.pbr u kasarni "Adil Bešić" realizovali su CPX - vježbu komandnog mjesta kao pripremnu fazu za FTX. U vježbi su učestvovali Štab i komandiri jedinica 2.pješadijskog bataljona, pridodati oficiri -rodovci iz sastava drugih jedinica OS BiH, i to: pripadnici br TP, br ZS i PZO, KL OSBiH, te artiljerijskog bataljona 6.pbr u skladu sa organizacijom snaga BBG.

Ova vježba, osim obuke, imala je za cilj podizanje saradnje 2/6.pbr Oružanih snaga BiH u operacijama punog spektra kroz koordinaciju sa drugim jedinicama iz sastava OS BiH i kompletan proces provođenja PDVO, а sve u cilju realizacije predstojećeg FTX u 2012.godini.

Tokom CPX-a realizovani su zadaci obuke za vježbu: ofanzivne operacije, defanzivne operacije, operacije stabilnosti, kao i operacije iz domena vojne pomoći civilnim organima, te info operacije. Cijeli tok provođenja vježbe pratili su instruktori CBO Manjača, kojima se komandant jedinice major Elvir Bešić zahvalio na pomoći i ostvarenoj saradnji tokom realizacije vježbe.

U ime prisutnih instruktora iz CBO, kapetan Strahinja Šukalo, zadnjeg dana obuke, prezentirao je analizu CPX po svim segmentima i koracima PDVO, te komandantu 2.pješadijskog bataljona u ime CBO uručio ocjenu OBUČEN.

Info – 6.pbr