Vježbe u zemlji i inostranstvu

Finalna koodinacijska konferencija vježbe LOGEX 13, Tirana 12-14.09. 2012.

17.9.2012

U Komandi za obuku i doktrinu Oružanih snaga Albanije u Tirani se od 12-14.09.2012. godine održava “Finalna koodinacijska konferencija vježbe LOGEX 13“. Bosna i Hercegovina je domaćin ove vježbe koja se održava u periodu 04-15.02.2013. godine. Konferenciji prisustvuju predstavnici MO i OS BiH brig. Mirsad Pajević i maj. Elvedin Mulagić

U Komandi za obuku i doktrinu Oružanih snaga Albanije u Tirani se od 12-14.09.2012. godine održava “Finalna koodinacijska konferencija vježbe LOGEX 13“. Bosna i Hercegovina je domaćin ove vježbe koja se održava u periodu 04-15.02.2013. godine. Konferenciji prisustvuju predstavnici MO i OS BiH brig. Mirsad Pajević i maj. Elvedin Mulagić, članovi Rukovodstva vježbe MO i OS BiH. Predstavnici BiH su prezentovali učesnicima konferencije provedene pripreme za održavanje vježbe.

Pored predstavnika BiH na konferenciji učestvuju predstavnici: Albanije, Azerbejdžana, Crne Gore, Danske, Finske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Srbije, Švedske i Ukrajine. Konferencija je organizovana i sponzorirana od strane Vojske SAD (US Joint Staff Command-USJSCOM i US European Command-USEUCOM), uz podršku NATO komande za transformacije (ACT), kao i podršku oružanih snaga Danske, Finske, R. Češke i Velike Britanije.

Konferencija ima za cilj finalno usaglašavanje i potpisivanje Specifikcije vježbe (EXSPEC) LOGEX 13, koja će definisati obaveze zemlje domaćina, zemalja sponzora i zemalja učesnika vježbe LOGEX 13. Specifikacijom vježbe se definišu obaveze MO BiH u pružanju logističke podrške vježbi i drugih obaveza koje proizilaze iz uloge zemlje domaćina.

Drugi finalni produkt konferencije biti će izrada liste učesnika vježbe (Manning document of trainning audience), kojom će se izvršiti raspoređivanje predloženih kandidata, od strane zemalja učesnica vježbe, na dužnosti u različitim tijelima vježbe. Prema ovom dokumentu Oružane snage BiH će biti zastupljene sa 25 direktnih učesnika u vježbi.

Konferencija će, takođe, biti iskorištena za obavljanje prvih razgovora o potencijalnim učesnicima naredne LOGEX vježbe koja bi se trebala održati u 2015. godini.