Vježbe u zemlji i inostranstvu

Zajednička vježba komandnog mjesta snaga EUFOR-a i OS BiH

16.1.2009

Od 12. 01 – 16. 01. 2009. godine u kampu Butmir i kasarni Rajlovac održana je zajednička vježba EUFOR-a i OS BiH pod nazivom „Winter Fall.“ Vježba je održana u sklopu planskih i redovnih aktivnosti obuke personala Operativne komande OS BiH i EUFOR-a.

Od 12. 01 – 16. 01. 2009. godine u kampu Butmir i kasarni Rajlovac održana je zajednička vježba EUFOR-a i OS BiH pod nazivom „Winter Fall.“ Vježba je održana u sklopu planskih i redovnih aktivnosti obuke personala Operativne komande OS BiH i EUFOR-a. Cilj vježbe je obuhvatao donošenje i prenošenje odluka sredstvima veze, reagovanje na situacije, razmjenu iskustava, dostizanje većeg nivoa interoperabilnosti, osposobljavanje za rad u međunarodnom okruženju i upoznavanje sa procedurama koje se koriste na sličan način u međunarodnim operacijama. 

U ovoj vježbi pripadnici OK OS BiH su po prvi put učestvovali integrisani u strukturu EUFOR-a na fiktivnom geografskom području i fiktivnim mirovnim snagama.
Za potrebe vježbe, u komandu EUFOR-a je bio upućen tim starješina u svojstvu oficira za vezu; formiran je privremeni Taktičko-operativni centar, te formirane namjenske snage u kasarni Rajlovac.
Namjenske snage i TOC u OK OS BiH obišao je 15. 01. 2009. godine komandant EUFOR-a, general-major Stefano Castagnotto i tom prilikom se sastao sa komandantom OK OS BiH brigadnim generalom Antom Jelečom.

Komandant EUFOR-a i komandant OK OS BiH su nakon kraćeg sastanka prisustvovali brifingu u privremenom TOC-u, kojom prilikom je prezentovan plan djelovanja namjenskih snaga u toku vježbe.Oni su iskazali puno zadovoljstvo učešćem u vježbi, te utvrdili načelne pravce ovog tipa dalje saradnje EUFOR-a i OK OS BiH.

Ured za odnose s javnošću
kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba