Vježbe u zemlji i inostranstvu

Odjel borbene obuke na pripremama za artiljerijsko gađanje

1.4.2009

U sklopu priprema za rotaciju pješadijskih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje su planirane za avgust i septembar ove godine, od 30. marta tim iz Odjela borbene obuke Centra za borbenu obuku, jedinice iz sastava Komande obuke i doktrine, nalazi se u jedinicama 2. bataljona 6. pješadijske brigade sa sjedištem u Bihaću i artiljerijskoj brigadi koja je zadužena za artiljerijsku podršku pomenutoj brigadi

U sklopu priprema za rotaciju pješadijskih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje su planirane za avgust i septembar ove godine, od 30. marta tim iz Odjela borbene obuke Centra za borbenu obuku, jedinice iz sastava Komande obuke i doktrine, nalazi se u jedinicama 2. bataljona 6. pješadijske brigade sa sjedištem u Bihaću i artiljerijskoj brigadi koja je zadužena za artiljerijsku podršku pomenutoj brigadi.

Cilj posjete je pregled naoružanja i planova obuke radi uspostavljanja programa za artiljerijska sredstva što je priprema za kvalifikacijska bojeva gađanja i rotaciju. Cijeli program je tzv. Održavanje naučenog, a svrha istog za artiljeriju je da pomogne pripadnicima Oružanih snaga pružanjem podrške i razvoju obuke na artiljerijskim sredstvima, te podršku odabranim jedinicama za rotaciju u Centru za borbenu obuku.

Predmet procjene i obuke su minobacači 60 i 120 mm, kao i njihove posade. Uobičajeno je da se po završetku ove procjene za jedinicu izrađuje Plan obuke, gdje se obuhvataju radnje i postupci koji su slabije urađeni i koje je potrebno više uvježbavati da bi se postigao potreban standard. Radna posjeta će trajati do 3. aprila, a po planu Odjela borbene obuke, ponovna posjete planirana je za 5 sedmica do kada bi trebali biti otkolonjeni eventualni uočeni nedostaci.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba