Vježbe u zemlji i inostranstvu

Obuka protivpožarne zaštite u Brigadi taktičke podrške

22.5.2009

Komanda Brigade taktičke podrške je u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom brigadom Tuzla organizovala obuku pripadnika Brigade taktičke podrške iz oblasti zaštite od požara. Obuku je za 20 pripadnika brTP i 20 pripadnika 5. pbr realizovao Oklopni bataljon brTP u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom brigadom Tuzla na lokaciji kasarne Dubrave u Tuzli od 18 do 22.05.2009.

S ciljem što kvalitetnijeg uključivanja pripadnika Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći civilnim strukturama društva u otklanjanju opasnosti te saniranju posljedica koje mogu nastati od tih opasnosti, Komanda Brigade taktičke podrške je u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom brigadom Tuzla organizovala obuku pripadnika Brigade taktičke podrške iz oblasti zaštite od požara. Obuku je za 20 pripadnika brTP i 20 pripadnika 5. pbr realizovao Oklopni bataljon brTP u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom brigadom Tuzla na lokaciji kasarne Dubrave u Tuzli od 18 do 22.05.2009. kada je izvedena završna pokazna vježba u kojoj su zajednički učestvovali pripadnici brTP, 5. Pbr, 5. blp i vatrogasci PVB Tuzla.
Ispred Brigade taktičke podrške u ime komandanta brTP vježbi je prisustvovao brigadir Zoran Duspara PNŠ za obuku i operacije, te pripadnici komande brTP major Zlatan Šurković oficir za obuku, major Tale Močević oficir za OMJ i poručnik Mensud Hadžić oficir za PP zaštitu brTP, predstavnici i instruktori Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

Brigadir Zoran Duspara je nakon ove odlično izvedene vježbe, čestitao svim sudionicima vježbe i konstatirao „ova vježba je produkt dobro planirane izobrazbe koja se prilagođena realističnim uvjetima i potrebama u OS BiH, a sukladna misiji OS BiH. Sa posebnim zadovoljstvom konstatiram vrlo dobru suradnju sa PVB Tuzla i jednu očevidnu sinergiju pokazanu u ovoj vježbi. Ove godine smo u ovom vidu izobrazbe primijenili princip 'obuči instuktora' i vi koji ste na ovoj jednotjednoj izobrazbi apsolvirali temeljne teorijske i praktične stvari iz PPZ-a bit će te nositelji izobrazbe u smislu instruiranja u vašim postrojbama za PPZ. Požari su u službenoj prosudbi ugroženosti u BiH kategorizirani na 2. mjesto, odmah poslije zemljotresa, sukladno tome ova vježba ima dodatni značaj kako bi smo u najstupajućoj ljetnoj sezoni mogli adektvano reagirati na zahtjeve civilnih institucija po pitanju protupožarne zaštite“. Nakon završene analize brigadir Zoran Duspara uručio je poklon Mirku Madžareviću za pripadnike PVB Tuzla, a od strane pripadnika brTP koji su sudjelovali u ovoj vježbi.

Pripadnici Oklopnog bataljona čija je i najveća zasluga ovako profesionalno i kvalitetno izvedena vježba ispunili su osnovni i najvažniji cilj izvođenja ove pokazne vježbe a to je da pripadnici brTP poslije teorijske obuke i praktične provjere stečenih znanja ista mogu primjeniti u slučaju potrebe gašenja požara na vojnim objektima ili pružanja pomoći civilnim strukturama u gašenju požara. Glavni koordinatori, 'scenaristi' i izvođači kompletne obuke (i teorijske i praktične) bili su major Sulejman Đulović oficir za planiranje i operacije OkB/brTP, koji je ujedno bio i komandant ove uspješne pokazne vježbe i Mirko Madžarević inžinjer zaštite od požara – instruktor za obrazovanje PVB Tuzla, koji svojim dugogodišnjim iskustvom u obučavanju kako pripadnika PVB, tako i CZ, OS BiH... te svojim nesebičnim zalaganjem i znanjem uspijeva vratiti važnost pristupa svih institucija države kada je riječ o zaštiti od požara i podsjetiti na opasnosti koje požar nosi, s obzirom na bosanskohercegovačke specifičnosti strukure reljefa, klime i vegetacije, koji su vrlo hazardni po pitanju požara.

Ured za odnose s javnošću
kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba