Vježbe u zemlji i inostranstvu

Učešće na vježbama u Gruziji

5.5.2009

Učešće na vojnim vježbama predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti saradnje, te se u tom smislu organizira niz vježbi različitog karaktera. Tako Bosna i Hercegovina već treću godinu učestvuje u vježbama „Cooperative Lancer“ i „Cooperative Longbow“

Učešće na vojnim vježbama predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti saradnje, te se u tom smislu organizira niz vježbi različitog karaktera. Tako Bosna i Hercegovina već treću godinu učestvuje u vježbama „Cooperative Lancer“ i „Cooperative Longbow“, povećavajući svake godine nivo participacije, uz napomenu da je jedan od najozbiljnijih kandidata za njihovu organizaciju 2011. godine.

Realizacija vježbe je ključna aktivnost, kojoj prethode planske konferencije, radionice i slični pripremni događaji. Stoga je Bosna i Hercegovina, u skladu sa IPP-om (Individualni partnerski plan) za 2009. godinu, već učestvovala na planskoj konferenciji, dok će na vježbama koje se realiziraju u Gruziji od 05. 05. do 20.05. i od 19.05. do 02.06. 2009. godine, učestvovati sa osam oficira, dva podoficira i sedam vojnika. Ove vježbe se odnose na operacije odgovora na krize i ulogu oružanih snaga u pružanju pomoći civilnim organima u njihovom upravljanju.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba