Vježbe u zemlji i inostranstvu

Vježba Zračnih snaga OS BiH „Vedro 2009“

3.7.2009

U kasarni Zalužani u Banja Luci 02. jula 2009. pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH izveli su pokaznu vježbu VEDRO 2009. Ova vježba produkt je planirane i realizirane obuke usmjerene na pružanje pomoći civilnim vlastima u slučajevima prirodnih katastrofa ili nesreća prouzrokovanih ljudskim faktorom.

U kasarni Zalužani u Banja Luci 02. jula 2009. pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH izveli su pokaznu vježbu VEDRO 2009. Ova vježba produkt je planirane i realizirane obuke usmjerene na pružanje pomoći civilnim vlastima u slučajevima prirodnih katastrofa ili nesreća prouzrokovanih ljudskim faktorom.

Cilj ove vježbe bio je uvježbavanje radnji i postupaka posada, letjelica, te stanje tehnike..., a sve to radi preventivnog djelovanja sprečavanja požara posebno na terenima koji su skloni požarima, a koji nisu pristupačni vatrogasnim kolima i standardnim vatrogasnim procedurama.
Vježbi su ispred OS BiH prisustvovali generalmajor Anto Jeleč, brigadni general Mirko Tepšić, generalmajor Mirsad Gutić, brigadni general Stamenko Novaković te predavnici svih brigada OS BiH, predstavnici NATO-a, EUFOR-a, LOT timova, Civilne zaštite RS.... Pukovnik Janko Petrušić, koji je rukovodio ovom vježbom naglasio je potpunu osposobljenost posada i opreme po NATO standardima, što uveliko doprinosi izvršenju misije brigade ZSiPZO u podršci misiji OSBiH.

U ovoj vježbi učestvovalo je 5 helikoptera OS BiH sa kompletnim posadama (2xGAZELE, 1xUH1H - MEDAVAC i 2xMi-8), koji su svoje znanje i iskustvo pokazali kroz vrlo atraktivan scenarij uvježbavanja posada helikoptera za efikasno i sigurno izvršavanje zadataka prevoženja, gašenja požara upotrebom PPV (protivpožarnih vedara), evakuacije povrijeđenih sa nepristupačnog terena i evakuacije iz rejona zahvaćenog požarom, s sve to s ciljem što kvalitetnijih priprema za pružanje pomoći civilnim vlastima za vrijeme i nakon prirodnih katastrofa ili nesreća prouzrokovanih ljudskim faktorom.
„Oružane snage BiH svake godine, početkom ljetne sezone, organiziraju ovakvu vježbu, dakle mi raspolažemo sredstvima, ljudstvom i tehnikom da na bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine djelujemo u situacijama požara. U ljetnom periodu imamo 24-satna dežurstva koja imaju kapaciteta, da spremno odgovore misiji OS BiH – helikopteri su funkcionalni i spremni, a posade apsolutno obučene i iskusne. Ovo potvrđuje činjenica da smo samo tokom prošle godine imali preko 50 sati leta u ovakvim situacijama na području Hercegovine“ – istakao je komandant brigade ZS i PZO brigadir Zoran Dunović.

Brigada ZS i PZO zahtjeva vrlo sofisticiranu i kompleksnu opremu kao i obuku na toj opremi, te za sve njene pripadnike niz izazova u svakodnevnom angažmanu i pripremama za eventualno sudjelovanje i u mirovnim operacijama u kojima će OS BiH učestvovati. Pripadnici brZSiPZO su do sada imali nekoliko vrlo složenih intervencija u pomaganju civilnom stanovništvu, od gašenja požara i izvlačenja ozlijeđenih te dopremanje pomoći bh. krajevima koji su u zimskom periodu bili odsječeni visokim snježnim nanosima, pa sve do učešća na manifestacijama koje imaju edukativni karakter o novoj ulozi OS BiH u sklopu Partnerstva za mir i priprema za ulazak OS BiH i BiH kao države u NATO.

VEDRO 2009. – vježba je koja još jednom potvrđuje spremnost pripadnika brigade ZS i PZO za izvršenje zadataka pomoći civilima u gašenju požara te stanje i spremnost opreme kojom raspolažu za izvršenje ovakvih zadataka.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba