Vježbe u zemlji i inostranstvu

Kvalifikacijsko bojevo gađanje kao preduslov za uspješnu rotacijsku vježbu bataljona

11.8.2009

Lokalno područje obuke na Manjači bilo je ovih dana poprište planiranih vojnih aktivnosti jedinica 6.pješadijske brigade OS BiH. Nosioci aktivnosti 2.pješadijski i artiljerijski bataljon nakon izvršenog izviđanja kao standardne operativne procedure i preduzimanje svih neophodnih sigurnosnih mjera 5. i 6.avgusta izveli su kvalifikacijska bojeva gađanja (KBG) na lokalnom poligonu za obuku na Manjači kod Banja Luke.

Lokalno područje obuke na Manjači bilo je ovih dana poprište planiranih vojnih aktivnosti jedinica 6.pješadijske brigade OS BiH. Nosioci aktivnosti 2.pješadijski i artiljerijski bataljon nakon izvršenog izviđanja kao standardne operativne procedure i preduzimanje svih neophodnih sigurnosnih mjera 5. i 6.avgusta izveli su kvalifikacijska bojeva gađanja (KBG) na lokalnom poligonu za obuku na Manjači kod Banja Luke. Realizacijom KBG lično je rukovodio komandant 2.pb pukovnik Rifet Planinčić sa štabom bataljona.

Prvog dana aktivnosti su otpočele minobacačke posluge, artiljerijskom vatrom iz minobacača 60 i 120 mm, protivoklopnih raketnim sistemom 9K111 FAGOT i RRB OSA 90 mm na zadane ciljeve. Paralelno sa kvalifikacijskim gađanjem na Manjači pripadnici 2.pb su izvodili i gađanje na strelištu Debeljača u Bihaću sa pješadijskim naoružanjem M16 A1 i M 60 kako bi u potpunosti ispunili preduslove za predstojeću rotaciju. Drugog dana aktivnost su nastavile posluge artiljerijskog bataljona gađanjem sa haubicama 122mm i SVRL 122 mm „APRA“.
Svakako rezultat kvalifikacijskog bojevog gađanja navedenih jedinica nije izostao kako su naglasili ocjenjivači iz Centra za borbenu obuku. Ovim aktivnostima 2.pb kao nosioc predstojeće rotacije koja će se realizovati u zadnjoj sedmici ovog mjeseca ispunila je sve potrebne preduslove za izvršenje pomenutog zadatka.
Na rotaciji 2.pješadijski bataljon će izvesti planirane jedinice na poligon i otpočeti sa procesom provođenja aktivnosti kroz definisani scenario. Svakako aktivnosti u tzv.»Manevarskoj kutiji» pomno će pratiti ocjenjivači iz CBO «Manjača» koji će angažovati i OPFOR (suprostavljenu jedinicu) kako bi aktivnost bila što realnija i kroz ocjenu definisanih elemenata dati jasnu sliku obučenosti jedinice nivoa bataljona. Ova aktivnost bataljona će biti kruna kako individualne tako i kolektivne obuke koja se provodila u jedinicama 6.pbr. Pripadnici 2.pb/6.pbr će kroz listu osnovnih zadataka misije (LOZM) proći radnje pokreta do kontakta, organizovanja odbrane na brzu ruku, organizovanje planske odbrane i izvesti kontranapad.

Svakako aktivnosti pokreta jedinice pratit će i dejstvo vatre iz haubica 122 mm, minobacača 120 mm i FAGOT-a, kao pridodate podrške, te upotrebe helikoptera u izvlačenju ranjenih, čime će se uveliko dati na značaju manevarskih sposobnosti jedinice.
Navedenom rotacijom utvrdit će se stepen spremnosti i osposobljenosti jedinice 6.pbr nivoa bataljona u izvršenju dodjeljene misije.
Tok realizacije aktivnosti KBG ispred Operativne komande OS BiH pratio je i brigadni general Sakib Forić sa timom starješina.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba