Vježbe u zemlji i inostranstvu

Pripadnici OS BiH učestvuju na vježbi „Capable Logistician“ u Slovačkoj

17.6.2013

U periodu od 08.06. do 26.06.2013. godine šest pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvuje na međunarodnoj terenskoj logističkoj vježbi „Capable Logistician“, koja se održava u Slovačkoj.

Cilj vježbe „Capable Logistician“ je postizanje interoperabilnosti logističkih sistema i opreme, usaglašavanje procedura kao i sticanje uvida u mogućnosti poboljšanja i standardizacije procedura sadašnjih i budućih međunarodnih operacija podrške miru.

Vježba se održava u organizaciji Međunarodnog logističkog centra za koordinaciju (MLCC) iz Praga, a izvodi se na vojnom poligonu u Slovačkoj. Učešće u ovoj vježbi je uzelo 35 zemalja (članice NATO-a, PfP, mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative i druge) sa oko 1800 pripadnika i 600 komada najsavremenije opreme.

Pripadnici OS BiH su angažovani na nekoliko različitih funkcionalnih područja - EXCON  (kontrola vježbe), AMMO MILU (multinacionalna jedinica za municiju), MovCon (multinacionalna jedinica za kontrolu kretanja) s ciljem uvida u procedure koje jedinica provodi na terenu, RSOM (multinacionalna jedinica za prijem, spajanje ljudstva sa opremom i dalje premještanje) te WATER MILU (multinacionalna jedinica za proizvodnju i snabdijevanje vodom).