Vježbe u zemlji i inostranstvu

STX vježba 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade

28.2.2014

U skladu sa smjernicama i Planom obuke nadređene komande za 2014. godinu, na putu za predstojeću vježbu vanjskog ocjenjivanja “DINAMIČAN ODGOVOR 14 - 4 “ pripadnici 1. pješadijskog bataljona 4.pješаdijske brigade OS BiH uspješno su proveli Situacijsku trening vježbu (STX)

Vježba je provedena na lokalnom poligonu obuke (LPO) Livno, kasarna „Ante Bruno Bušić“, u periodu od 24. do 27.02.2014 godine.

Proigravajući scenarij vježbe u nekoliko radnih tačaka: uspostava osmatračke postaje, uspostava kontrolne baze, osiguranje baze, check point, osmatračnica, patroliranje, blokada puta, pratnja konvoja, operacije kordona i pretrage, pripadnici bataljona su pokazali tehnike i vještine za učinkovito rješavanje postavljenih ciljeva i zadaća.

Postrojavanju jedinica 1. pb, na samom početku vježbe, prisustvovao je  komandant 4. pješadijske brigade OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, koji je naglasio važnost sticanja novih sposobnosti i vještina potrebnih za učešće u operacijama podrške miru.

Na kraju, zadovoljstvo izvedbom vježbe iskazao je i zamjenik komandanta Operativne komande za operacije brigadni general Sakib Forić koji je u četvrtak 27.02.2014 godine, posjetio kasarnu „Ante Bruno Bušić“ Livno.

U vježbi  pored tima za ocjenjivanje, iz sastava 4. pješadijske brigade  učestvovali su: pripadnici 4. bataljona logističke podrške, vojna policija te tim za procjenu obučenosti iz SBO/KOiD Manjača. Na vježbi je, također,  bio prisutan i aktivno učestvovao Savjetodavni tim EUFOR-a (EAT) iz Čapljine.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje tehnika, taktika i procedura te podizanje nivoa interoperabilnosti i komunikacije učesnika vježbe u operacijama podrške miru, pod vodstvom NATO sastavnica koje se upućuju u misiju ISAF.

Vježba je uspješno realizirana, a stečena iskustva bit će svojevrstan uvod u sve one aktivnosti koje će pripadnici 1. pb. 4.pbr OS BiH,  u sklopu vježbe „DINAMIČAN ODGOVOR 14-4“ provoditi u mjesecu maju na poligonu Manjača.

Info-4. pbr