Deminiranje

Početak osnovnog deminerskog kursa za buduće deminere

25.4.2012

U kasarni Rajlovac, 23.04.2012 godine, otpočela je realizacija osnovnog deminerskog kursa.Realizaciju kursa izvršit će instruktori iz sastava Odjeljenja za obuku u periodu od 23.04 do 01.06.2012 godine

U kasarni Rajlovac, 23.04.2012 godine, otpočela je realizacija osnovnog deminerskog kursa.
Realizaciju kursa izvršit će instruktori iz sastava Odjeljenja za obuku u periodu od 23.04 do 01.06.2012 godine, i to: četiri sedmice teoretskog dijela obuke koja će se realizovati u kasarni „Rajlovac“ i dvije sedmice izvođenja stručno-specijalističke obuke, koja će se realizovati u kasarni A.Lj-Šutak Bugojno, gdje će se sa timom starješina iz sastava Deminerskog bataljona u realističnom okruženju izvršiti obuka polaznika kursa otvarajući „Lažno deminersko radilište“

Na „Osnovni deminerski kurs“ u Odjeljenju za obuku izvršen je prijem 11 polaznika. Iz sastava Deminerskog bataljona kurs pohađa jedan polaznik koji je raspoređen na određeno formacijsko mjesto, dok su ostali polaznici kursa pripadnici iz sastava 5pbr,bTP brZS i PZO i Komanda logistike. Svi polaznici kursa su nakon provedene aktivnosti prezentacije rada deminerskih i EOD jedinica izkazali želju za pristup u Deminerski bataljon i obavljanje deminerskih zadataka.u procesu humanitarnog deminiranja.

Polaznicima kursa pružit će se potrebna znanja i neophodne vještine za obavljanje zadataka u procesu humanitarnog deminiranja. Cilj ovoga kursa je upoznavanje budućih deminera sa procedurama rada i regulativama kojima se reguliše humanitarno deminiranje u OS BiH. Ovaj kurs je u potpunosti prilagođen standardima koje propisuje BH MAC, te nakon završetka i osposobljavanja pripadnika na ovom kursu polaznici će dobiti zvaničnu akreditaciju od strane BHMAC-a.
Nakon završene obuke za sve polaznike koji zadovolje zadate standarde uslijedit će uključivanje vojnika u deminerska odjeljenja i postepeno uvođenje u rad koje bi se odvijalo pod pojačanim nadzorom od strane komandira odjeljenja s ciljem sticanja iskustva za samostalno izvođenje deminerskih zadataka.

 

Info-brTP